Jeroen Dijsselbloem kan definitief tot 13 januari aanblijven als eurogroepvoorzitter. Dat hebben de EU-ministers van Financiën van de eurolanden in Luxemburg unaniem besloten. Dijsselbloem mag zijn mandaat afmaken ondanks dat hij binnenkort geen minister meer is.

Dijsselbloem maakte het besluit zelf bekend na afloop van de eurogroep maandag in Luxemburg. Daar had hij zijn collega’s ingelicht over de stand van zaken in politiek Den Haag en zijn naderende afscheid als minister. Over zijn aanblijven als eurogroepvoorzitter werd niet gestemd. ,,Dat was niet nodig. Ik heb met alle collega’s van tevoren contact gehad. Iedereen zat instemmend ja te knikken.”

Ook zegt hij met de leiders van de nieuwe Nederlandse coalitie te hebben gesproken. ,,Ik voel me niet vrij daarover te praten. Maar laat ik het zo zeggen: als hun positie niet ondersteunend zou zijn dan had ik het misschien heroverwogen. Ik heb geen tegenaanwijzing gehad. Ik maak het gewoon af.”

Op 4 december gaat de eurogroep stemmen over een opvolger van Dijsselbloem. Twee weken van tevoren moeten de kandidaten zich hebben aangemeld. Dijsselbloem zei niet te weten hoe groot de animo is.

Volgens de Franse minister Bruno Le Maire is het besluit ,,de beste optie”. ,,We hebben een heel goede voorzitter. Jeroen wil graag aanblijven en ik denk dat dit het handigst is nu.”

Dijsselbloem werd 21 januari 2013 door zijn eurogroepcollega's als voorzitter gekozen, ondanks dat hij nog maar twee maanden in functie was. Op 13 juli 2015 werd hij herkozen. Als eurogroepvoorzitter is hij automatisch ook voorzitter van de raad van bestuur van het Europese steunfonds ESM.