Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet als belangrijke geldschieter van Griekenland wel eerlijk zijn over de eisen die het aan het land heeft gesteld. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag bij RTLZ.

Het IMF benadrukt al langere tijd dat de Grieken een te hoge prijs betalen voor alle hervormingen en bezuinigingen die ze de afgelopen jaren hebben moeten doorvoeren.

Maar het IMF heeft die grote offers zelf ook van de Grieken gevraagd, stelde Dijsselbloem. “Daar wassen ze nu een beetje de handen van schoon. Dat vind ik niet erg sterk”, aldus de bewindsman, die ook voorzitter van de eurogroep is.

Dijsselbloem reageerde op het jongste rapport van het IMF over Griekenland. Daarin staat dat de meeste IMF-bestuurders vinden dat het Zuid-Europese land genoeg bezuinigingen heeft doorgevoerd.

Verdeeldheid in IMF-top

Maar binnen de IMF-top bestaat verdeeldheid over de vraag of Griekenland de komende jaren verder moet bezuinigen of niet. Sommige bestuurders vinden dat de Grieken zover moeten gaan als de eurolanden eisen in ruil voor hun noodleningen.

Die onenigheid is opvallend, omdat het IMF de afgelopen tijd vooral benadrukte dat het vizier in Griekenland moet worden verlegd naar structurele hervormingen, in combinatie met schuldverlichting.

Het IMF-bestuur is wel unaniem van mening dat de Griekse schuldenlast onhoudbaar is, zoals eerder al uitlekte. Dat brengt de deelname van het IMF aan de noodleningen die Griekenland uit Europa krijgt in gevaar. Het fonds mag volgens de eigen regels namelijk geen geld lenen aan een land dat geen uitzicht heeft op een houdbare schuldenlast.

Kwijtschelding schulden

Volgens Dijsselbloem is het rapport heel somber, terwijl er inmiddels sprake is van economische groei en behoorlijk goed herstel. Het IMF vindt de schulden van Griekenland onhoudbaar. Zij hangen als een molensteen rond de nek van Athene. (Gedeeltelijke) kwijtschelding kan volgens het fonds soelaas bieden.

Dijsselbloem sluit kwijtschelding uit. Een verlichting van schulden door langere looptijden of lagere rentes is wel aan de orde. In december is hierover een nieuw pakket afgesproken.

"Dat scheelt op de langere termijn behoorlijk geld. We zijn bereid om half 2018 opnieuw te kijken wat er nog mogelijk is en nodig is." Dijsselbloem benadrukt dat de leningen wel gewoon moeten worden terugbetaald.