Oud-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft aanstoot genomen aan de kritiek op het pensioenbeleid die veertig prominenten zondag hebben geuit in een brandbrief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij wijst hun betoog dat rekenregels voor pensioenfondsen te streng zijn af als “halve redenering en ronduit kletspraat”, meldt De Telegraaf.

Dijsselbloem, die eerder dit jaar een commissie van zes wetenschappers leidde die met nieuwe rekenregels voor de pensioensector is gekomen, haalde dinsdagmiddag fel uit naar de spraakmakende brief. Die gaat in tegen het advies van zijn commissie, dat is overgenomen door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de minister van Sociale Zaken.

“Ik heb er grote moeite mee dat als je deze commissie samenstelt en die komt dan met een advies om dan met insinuaties, suggesties, halve redenering en ronduit kletspraat het advies proberen onderuit te halen”, zei de oud-minister tijdens een symposium over het poldermodel in Den Haag.

In hun betoog, dat maandag in verschillende kranten werd gepubliceerd, stellen de briefschrijvers dat onnodig korten op pensioenen niet verstandig is. Dat er toch dreigt te worden gekort komt volgens hen doordat de rekenregels voor pensioenfondsen “tot in extremis” worden aangehouden. Op die manier “rekenen we onszelf de put in”, stellen ze.

Kritiek op rekenregels pensioen

De ondertekenaars, onder wie oud-werkgeversvoorman Bernard Wientjes, voormalig Rabobank-topman Herman Wijffels, oud-directeur Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank en CDA-coryfee Elco Brinkman, pleiten ervoor om op een andere manier te berekenen hoe de fondsen ervoor staan. De rekenregels zouden moeten worden versoepeld, bijvoorbeeld door de goede rendementen die worden behaald mee te rekenen.

De briefschrijvers zeggen noodzakelijke kortingen niet in de weg te willen staan, maar laken een "rekensystematiek die soms welhaast lijkt te worden verdedigd om te kunnen korten".

Die kritiek is Dijsselbloem in het verkeerde keelgat geschoten. In de brief "wordt letterlijk geschreven dat het erop lijkt alsof mijn commissie als doel heeft gehad om maar te kunnen korten", zei hij. "Zo'n zinnetje staat er letterlijk in", aldus de oud-minister.

"Ik heb mezelf de vraag gesteld: welke motivatie zouden ik of die zes hoogleraren kunnen hebben gehad om met een voorstel te kunnen komen om maar zeker te stellen dat er wordt gekort? Waarom? Die suggestie zit er wel in. Zo zitten er nog een paar van die vileine zinnetjes in."

Wel of niet korten pensioen is politieke afweging

"Als de uitkomst van het advies niet bevalt, dames en heren politici, wees daar dan eerlijk over", vervolgde Dijsselbloem aldus De Telegraaf. "Zeg dan dat in de balans tussen de huidige en de toekomstige generatie we een deel van het geld naar voren moeten trekken om de huidige generaties tegemoet te komen. Dat mag je politieke afweging zijn. Maar doe niet alsof de wetenschappelijke methode of het model niet deugt."

In deze discussie staan pensioenfondsen lijnrecht tegenover onder meer De Nederlandsche Bank. DNB-president Klaas Knot heeft zich hard opgesteld tegen vakbonden en pensioenbestuurders. Nu niet ingrijpen beschermt volgens Knot weliswaar de huidige generatie gepensioneerden, maar brengt het risico met zich mee dat toekomstige generaties te maken krijgen met pensioenpotten die veel slechter gevuld zijn.

LEES OOK: Is korting op je pensioen een ramp? Dat geldt misschien voor babyboomers, maar voor jongeren ligt dat heel anders