Een bezoekje aan de dierenarts met Fluffy het konijn of Simba de kat kan een aardige duit kosten.

Het goede nieuws is dat dierenartsen het afgelopen halfjaar hun prijzen hebben verlaagd, maar de prijsverschillen zijn wel groter geworden.

Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl op basis van meer dan 40.000 tarieven, aangeleverd door dierenartsen.

Vooral de prijzen van de jaarlijkse inentingen, die rond de 20 euro kosten, zijn gedaald: voor honden met 3,4 procent en katten 4,3 procent. Sterilisaties van deze viervoeters werden gemiddeld 2 procent goedkoper.

De gemiddelde tarieven voor behandelingen voor konijnen en cavia’s zijn echter nauwelijks gedaald en in sommige gevallen zelfs licht gestegen. Dat laatste geldt vooral voor castraties.

Dierenartsen hanteren meestal ook een tarief per consult, per dier. Voor honden en katten is dat tarief met gemiddeld 2,9 procent gedaald.

De prijzen bij dierenartsen lopen echter verder uiteen. Dat kan honderden euro's schelen, bijvoorbeeld bij de sterilisatie van een grote hond waar het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs ruim 460 euro bedraagt.

De onderstaande tabel toont de laagste en de hoogste prijs per behandeling.

De tabel laat zien dat je voor een standaard consult voor een hond of kat al ruim 15 euro kwijt bent. Wie zijn viervoeter jaarlijks laat inenten moet deze kosten dus ook jaarlijks betalen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, vooral als je meerdere vrienden hebt rondlopen.

Er zijn ook dierenartsen die geen consultkosten hanteren. In dat geval is er vaak een inloopmoment voor bepaalde behandelingen zoals inentingen. "Het is dan vaak binnenlopen en prikken. De dierenarts doet dan geen algehele check waarbij bijvoorbeeld ook het gebit wordt nagekeken", zegt Edwin Paardekooper, woordvoerder van Dierenartskiezen.nl.

Dure dierenarts blijft duur

Hij ziet dat de duurste dierenartsen hun prijzen niet of nauwelijks hebben verlaagd. Zo is de duurste castratie in Nederland met 6 procent gestegen van 277 euro naar 294 euro. Het zijn vooral de goedkopere dierenartsen die hun tarieven naar beneden hebben geschroefd.

Wie het afgelopen jaar een grote hond liet steriliseren tegen het laagste tarief was 133 euro kwijt, daarvoor was dat nog 225 euro. Ook de laagste prijs voor een reguliere inenting van een kat is gedaald van 25 euro naar 20 euro.

De grotere prijsverschillen hebben volgens Paardekooper te maken met een duidelijkere positionering van dierenartsen. Waar de een zich meer op prijs richt, zet de ander in op de hoogste kwaliteit en beste bereikbaarheid. "Daar rekenen ze aanzienlijk meer voor."

Ook zijn er dierenartsen die zich specialiseren. "Daar kun je bijvoorbeeld wel terecht voor veelvoorkomende reguliere behandelingen, maar niet (meer) voor bijvoorbeeld operaties en complexere klachten."

LEES OOK: Een kat als huisdier kost je 10.000 euro