Het is vandaag dierendag, de dag waarop we extra aandacht besteden aan onze honden, katten, paarden en andere levende wezens om ons heen.

Nederlanders zijn gek op huisdieren. In ons land leven ruim 1,5 miljoen honden en meer dan 2,5 miljoen katten. Vooral poezen zijn erg geliefd.

Maar heb je je als kattenbezitter weleens afgevraagd hoeveel je uitgeeft aan zo’n beestje?

Die vraag ben ik in blind enthousiasme vergeten te stellen toen ik overwoog katten te nemen. Want tsjongejonge, dierenliefde heeft wel een prijs.

Er komt nogal wat kijken bij de aanschaf van een huisdier. Vraag dat maar aan de eigenaren die hun nieuwe beestjes dumpen, omdat ze de verzorging ervan hebben onderschat.

Reken maar mee:

  • blikvoer: 0,50 euro per dag (helaas wordt alles wat geen zalmmousse van Gourmet is door mijn katten vakkundig uitgebraakt)
  • droogvoer: 0,20 euro per dag.
  • kattengrit: 10 euro per maand, ofwel 120 euro per jaar.
  • inenting: 35 euro per jaar.
  • anti-vlooienmiddel: 18 euro per jaar.
  • kattenhotel: 189 (uitgaande van drie weken per jaar)

Dit komt uit op 615,40 euro per jaar. Ervan uitgaand dat een kat de vijftien jaar haalt en rekening houdend met 2 procent inflatie per jaar komen de kosten hiermee uit op 10.642,45 euro per kattenleven.

Aangezien wij niet één maar twee brokkenverslindende vierpoters hebben rondlopen, betekent dit voor ons het verbijsterende bedrag van 21.284,90 euro.

Daar komt nog circa 90 euro bij voor een reguliere katteninventaris, zoals een kattenbak, voederbakken, een draagbox en een poepschepje. Plus nog zo'n 100 euro per kat voor sterilisatie. Dat maakt 21.574,90 euro.

Dierenarts

Dat is nog conservatief ingeschat, want in mijn berekening ga ik ervan uit dat katten nooit ziek worden. In ons geval gaat dat al niet op, want we hebben inmiddels een vermogen uitgegeven aan de dierenarts. En dan zijn ze nog maar op de helft van hun leven.

Van dat bedrag kun je ook een vakantiehuisje kopen of een knap autootje. En je kunt er 34 jaar lang brood van eten. Of een groot deel van de studie van je kinderen bekostigen.

LEES OOK: Waarom je de witte zakjes met silicagel nooit weg moet gooien