Het aantal vacatures in Nederland blijft met meer dan 450.000 stuks maar 2 procent onder het niveau van vorige zomer. Daarop wijst uitzendconcern Randstad, dat nog steeds een grote krapte op de arbeidsmarkt ziet, ook al zijn werkgevers niet meer zo hard op zoek naar personeel als eerder.

De uitzendreus merkt dat er minder vraag is naar bijvoorbeeld verkoopmedewerkers en marketeers. Aan de andere kant is de vraag naar beleidsadviseurs of juristen juist toegenomen. De technieksector blijft daarbij de grootste vrager van personeel. Daar zoeken bedrijven bijvoorbeeld naar werkvoorbereiders, monteurs en elektrotechnici.

Randstad voelt de verslechterde economische omstandigheden wel in zijn eigen resultaten. In Nederland ging de omzet afgelopen kwartaal met 9 procent omlaag ten opzichte van een jaar geleden.

Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland wijst er echter op dat zijn bedrijf vorig jaar juist nog een heel goed jaar kende. De vergelijking met vorig jaar zou daarom een beetje een vertekend beeld geven.

De laatste maanden lijkt het aantal vacatures ook weer wat aan te trekken, merkt Randstad. Dit terwijl de werkloosheid in Nederland stabiel bleef. Onderzoek van het bedrijf wijst verder uit dat 3,3 miljoen werkenden in Nederland een beroep hebben waarvoor de arbeidsmarkt nog steeds als zeer krap kan worden gekenmerkt.

Tiel durft niet te voorspellen waar het heen gaat op de arbeidsmarkt.

LEES OOK: Ruim een kwart van de banen loopt risico vervangen te worden door AI, volgens OESO