Het overgrote deel van cruiseschepen krijgt een beoordeling van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), dat hygiëne-inspecties uitvoert.

Slechts een klein aantal schepen krijgt na inspectie de perfecte score van 100 punten.

Van de meer dan 200 nog varende cruiseschepen die het CDC heeft onderzocht, hebben slechts 20 de maximale score van 100 gehaald bij de meest recente inspectie. De rederijen Royal Caribbean International en Princess Cruises hebben elk drie schepen met die perfecte score. Dit is geen andere rederij gelukt.

Van de Royal Caribbean zijn het de Brilliance of the Seas, de Navigator of the Seas en de Rhapsody of the Seas. Deze drie vertegenwoordigen 12,5 procent van de vloot van Royal Caribbean die door de de Amerikaanse toezichthouder is onderzocht. Het gemiddelde van de onderzochte schepen van Royal Caribbean is 95,5 op basis van de meest recente inspectie. Geen enkel schip had een onvoldoende.

De Regal Princess, de Sea Princess en de Star Princess zijn de schepen van de rederij Princess Cruises die een perfecte score bij de laatste inspectie hebben gekregen. Dat is 18,8 procent van de actieve schepen van Princess die door de CDC zijn onderzocht. Gemiddeld had de rederij een score van 96,3 bij de meest recente inspecties. Ook deze rederij heeft geen onvoldoende gekregen.

De rederijen Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Lines, Seabourn Cruise Line en Disney Cruise Lines staan ex equo op de tweede plaats met ieder twee schepen met een score van 100.

Viking Ocean Cruises, P&O Cruises, Holland American Line, Aida Cruises, Costa Crociere SpA wen MSC Cruise Management Limited hebben er ieder één.

LEES OOK: 14 angstaanjagende feiten waardoor je nooit meer aan boord wil gaan van een cruiseschip