De Amsterdamse online reisaanbieder Travelbird heeft nieuwe financiering opgehaald, zo werd woensdag bekend.

Het gaat om een zogeheten mezzaninelening die is verstrekt door investeerder Main Mezzanine Capital. Deze partij klinkt Amerikaans, maar is gewoon Nederlands. Main investeert via de mezzanine ongeveer 5 miljoen euro in de startup.

Mezzanine is zeker geen gewone banklening. Verstrekkers van mezzanine vragen zo tussen de 10 en 20 procent rente per jaar. Veel meer dus dan die paar procent bij de bank. Waarom zou het “snelgroeiende” Travelbird – zo omschrijft het bedrijf zichzelf – zulke hoge rentelasten aangaan?

Dat lees je in dit stuk: 3 redenen waarom Travelbird tegen extreem hoge rente leent.

Arno Wellens van zakensite 925, ooit werkzaam als trainee bij KPMG Audit en assistent Financial Controller bij Sony Benelux, is dieper in de cijfers van Travelbird gedoken. Hij zocht naar een groeibedrijf, maar trof in het jaarverslag van Travelbird een “verlieslatende toko die bij liquidatie een belastingvoordeel van 11 miljoen euro oplevert”. Lees zijn volledige analyse op 925.nl.

In een reactie stelt woordvoerder Jan Driessen van Travelbird dat de conclusies van Wellens op een aantal punten mank gaan. "Main heeft uitgebreid onderzoek gedaan en zou nooit een miljoenenlening verstrekken als ze geen geloof hadden in de toekomst. Er is in 2014 een groei gerealiseerd van 160% (54 miljoen euro). In 2015 was dat 85% groei maar dat was 75 miljoen in euro’s. Percentagegewijs minder, maar in harde euro’s dus veel meer. Er zijn op dit moment drie belangrijke Europese spelers in de sector van digitale reisaanbiedingen. TravelBird is er daar 1 van! En kan door deze lening doorgroeien en een kwaliteitsslag maken."