De Amerikaanse onderneemster Elizabeth White bemiddelt bij de verkoop van luxe artikelen zoals dure sportauto’s, jachten en designermode aan crypohandelaren die een fortuin hebben verdiend aan digitale valuta zoals de bitcoin.

In de cryptogemeenschap is de hashtag #whenlambo populair. De Lamborghini staat symbool voor de snelle rijkdom die cryptomuntenhouders ooit hopen te vergaren. Wie zo’n dure sportauto kan kopen, heeft daarmee een tastbaar bewijs van succes.

Voor Elizabeth White, betekent #whenlambo iets anders. Toen de hashtag op sociale media vorig jaar trending werd bij fans van cryptomunten, dacht White dat bij zichzelf: “Weet je, ik kan deze mensen een Lamborghini aanbieden.”

In de cryptowereld is er bij een select gezelschap enorme welvaart, maar het is niet altijd gemakkelijk om digitale rijkdom om te zetten in concrete bezittingen.

Het omwisselen van digitale valuta in ‘gewoon geld’, zoals dollars en euro’s, kan lastig zijn door hoge transactiekosten, de beperkte verhandelbaarheid van cryptomunten op sommige handelsplatforms en de sterk fluctuerende waarde van bitcoin en consorten.

White, die al lange tijd in de racewagenindustrie werkt, besloot haar connecties met hedgefondsen en verkopers van zeer luxe auto's te gebruiken. Zij kon cryptohandelaren toegang geven tot de Italiaanse superauto van hun dromen.

"Er is zoveel nieuwe rijkdom in de wereld van de cryptomunten", zegt White. "Auto's zijn zeer gewild, omdat het laat zien dat je een echte cryptohandelaar bent."

Elizabeth White porsche

De eerste contacten met White vinden doorgaans plaats via de beveiligde chatapp Telegram. White zegt dat ze de aankoop van een luxe auto in ruil voor cryptovaluta in een paar dagen kan regelen. Zij begeleidt de hele deal.

"Een koper in China kocht van een verkoper in Californië een auto van 4 miljoen dollar", zegt White. "De onderhandelingen verliepen zeer snel. Het duurde minder dan een week en de afrekening kostte ongeveer 30 minuten."

White noemt haar bedrijf heel toepasselijk de The White Company. Het bedrijf kan overeenkomsten met een mengeling van klassieke valuta, zoals de dollar en de euro, en digitale munteenheden snel afhandelen. Dat kan doordat een hedgefonds liquiditeit verschaft. White werkt samen met Apis Capital Management.

"We zijn in staat om iemands bezittingen op elk moment snel om te zetten", zegt White. "Ik kan deze grote geldbedragen meenemen en de items kopen voor mijn klant, en vervolgens hun cryptomunten weer in het fonds opnemen.

Onder de transacties die ze heeft begeleid zitten deals voor jachten, huwelijksreizen, luxe modeartikelen en verlovingsringen (en dus peperdure auto's).

De mogelijkheid om digitale activa te verzilveren voor goederen uit de reële wereld is een belangrijke en validerende functie voor cryptomunten, zegt White.

"Het draait erom dat ik eigenaren van cryptomunten iets bied wat ze nodig hebben", zegt ze. "Ze moeten in staat zijn om iets in de echte wereld te kopen met hun digitale rijkdom."

Elizabeth White

White's ervaring om cryptomunten om te zetten in materiële goederen heeft haar geïnspireerd om iets nieuws te doen. Ze lanceert met haar financiële partner Edgar Radjabli haar eigen cryptomunt genaamd 'White Standard'. Ze hoopt dat deze ooit gebruikt zal worden om de meeste online transacties af te handelen.

In tegenstelling tot ethereum en de bitcoin moet haar White Standard een stabiele munt worden: een digitale eenheid met als hoofddoel ruilmiddel te zijn bij digitale handel.

White zegt dat elke White Standard, die is gebouwd op de blockchaintoepassing Stellar, zal worden ondersteund door een Amerikaanse dollar, om ervoor te zorgen dat de munten een reële waarde behouden.

"Naarmate White Standards meer worden gebruikt en de markten de munt echt adopteren, zullen ze ook op andere beurzen kunnen worden verhandeld", zegt de financiële partner van White, Edgar Radjabli. "Je zult dan altijd ether en bitcoin kunnen ruilen tegen de White Standard. "

Radjabli zegt dat White en hij de mogelijkheid van hun eigen door dollars gedekte digitale munt begonnen te overwegen, toen de geruchten rondgingen dat tether, een andere cryptomunt die gekoppeld is aan de dollar, geen nauwkeurige  dollardekking kon bieden.

De 'White Standard', die zal worden ondersteund door het hedgefonds van Radjabli, heeft als doel om wereldwijd een basis te leggen voor betalingsnetwerken voor de handel in cryptomunten.

Radjabli: "We willen een cryptomunt bouwen waarmee je overal ter wereld direct een kopje koffie of een Lambo kunt kopen."

LEES OOK: Kun je failliet gaan omdat je niet hebt betaald in bitcoins? Ja, dat kan