Makkelijke tijden zijn het niet voor HTC. De moordende concurrentie in het hogere segment van de smartphonemarkt duwt de Taiwanese fabrikant in de verdrukking. Misschien dat de knijptelefoon uitkomst biedt.

De U11 is het nieuwste model van HTC en is dinsdag aan het publiek voorgesteld. Baanbrekend is de telefoon niet, maar het toestel heeft wel enkele bijzondere eigenschappen die de concurrentie toch te denken geeft.

Zoals langzaamaan normaal begint te worden heeft de HTC U11 geen koptelefoonaansluiting voor je oordopjes. Dat blijft irritant, maar HTC levert meteen de oplossing: een set oordopjes met actieve ruisonderdrukking die werkt via de USB-C-poort. In de oortjes zitten sensoren die de binnenkant van je oren scannen en daarop het geluid aanpassen.

Edge Sense in actie. Foto: Jeff Dunn/Business Insider

Maar de grootste innovatie zit ‘m in de nieuwe manier van bedienen. Knijp kort aan beide kanten in het toestel en de camera-app opent. Knijp nog een keer en je neemt een foto. Je hebt je duim dus niet meer nodig om een plaatje te schieten. Gewoon richten, knijpen en je hebt een foto.

Deze commando's zijn overigens naar wens in te stellen. Wil je liever dat een andere app opent na het knijpen? Dan kan dat.

HTC belooft dat de knijpoptie altijd werkt, ongeacht de sterkte van je grip - die je trouwens kunt instellen. Dat zou dus betekenen dat het ook met handschoenen aan geen probleem moet zijn om even snel een foto te maken of de tijd te controleren.

Betere camera

Foto: source Jeff Dunn/Business Insider
De camera's van de U11 zijn van een hoog kaliber. De hoofdcamera van 12 megapixels zou beter moeten zijn als er weinig licht binnenvalt en moet ook een levendigere HDR-modus krijgen. Aan de voorkant levert HTC een 16 megapixel-camera die ook nog eens een groothoek heeft voor betere selfies.
De U11 is vanaf de week van 29 mei verkrijgbaar in Nederland in de kleuren wit, blauw, zwart en zilver. De adviesprijs is 749 euro.