In het Brabantse plaatsje Oudenbosch hebben inbrekers een bitcoin ATM (Automatic Teller Machine) gestolen. Ze hadden hun oog bij de inbraak in brasserie Tivoli speciaal gericht op de bitcoinautomaat, want verder is er niks meegenomen.

Maar ze hebben er helemaal niks aan, want fysieke bitcoins bestaan natuurlijk niet.

Directeur Herman Vissia van ByeleX dat de automaat heeft geplaatst zegt tegen Omroep Brabant: “Een hele domme actie van de dieven. De bitcoin kan tegenwoordig dan wel veel waard zijn, de digitale valuta zit niet in het apparaat, maar staat in de cloud.”

Als de dieven het apparaat aansluiten op internet wordt het direct herkend, dus ook in die zin kunnen ze er niks mee. Wel zat er nog wat briefgeld in de automaat.

Loodzwaar apparaat

De inbrekers hebben zich een breuk moeten tillen, want ze namen het apparaat mee inclusief de zuil waar die op staat, de voet van een oude sterrenkijker. Gezamenlijk weegt dat zo’n 120 kilo.

De automaat in Oudenbosch was het allereerste bitcoinapparaat van Nederland: “Een primeur, maar wat de inbrekers nu voor elkaar hebben gekregen is een wereldprimeur te noemen”, zegt Vissia.

Hij hoopt dan ook dat de bitcoin ATM nog wordt teruggevonden, zegt hij tegen BN DeStem: “Dan leg ik nog wel uit dat ze met bitcoins wel degelijk geld kunnen verdienen, maar niet op die manier.”

De waarde van de bitcoin is inmiddels gestegen tot boven de 7.000 dollar gestegen.