Hoe zit het met woonlasten voor huiseigenaren en huurders in grote gemeenten? Uit nieuw onderzoek blijkt dat Delft in een groep van 38 gemeenten de duurste stad is voor huiseigenaren en Den Haag het goedkoopst. Voor huurders is Zaanstad het duurst en Nijmegen het goedkoopst.

De woonlasten in grote gemeenten dalen dit jaar per saldo. Huurders betalen 1 procent minder dan in 2016 en voor woningeigenaren gaat het om een daling van 0,2 procent, zo maakte het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag bekend.

In de 38 onderzochte gemeenten woont 40 procent van de Nederlandse bevolking.

De onderzoekers kijken naar de combinatie van de ozb-heffing voor woningen, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. In sommige gemeenten met een lage ozb-belasting wordt ook een precarioheffing via nutsbedrijven geheven. Die is niet meegenomen is deze cijfers, waardoor het beeld in enkele gevallen vertekend kan zijn. Lees hierover ook op Business Insider: Deze belasting zie je niet, maar je betaalt ‘m wel

Delft het duurst voor huiseigenaren

Kijk je naar de absolute verdeling van de lasten, dan zijn de gemeentelijke belastingen voor huishoudens met een eigen woning zijn het laagst in Den Haag (549 euro) en het hoogst in Delft (845 euro).

lasten-huiseigenaren

De grootste daling van de woonlasten voor huiseigenaren, zoals ozb, afvalstoffen- en rioolheffing, is in Amsterdam met 3,7 procent (27 euro). In Deventer is de sterkste stijging van de lasten, met 4,5 procent (35 euro).

Huurders goedkoopst af in Nijmegen

Huurders zijn in Nijmegen het goedkoopst af. Zij betalen gemiddeld 58 euro aan woonlasten. In Zaanstad zijn ze met 562 euro het duurst uit.
lasten-huurders

LEES OOK: 6 grafieken die je portemonnee raken in 2017