Politiek wordt 2017 een spannend jaar met verkiezingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk en de eerste daden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Maar financieel kan het ook interessant worden. Gaan hypotheekrentes stijgen, wat doen aandelen na de records van 2016 en wordt de benzine duurder?

Hieronder volgen 6 grafieken die je portemonnee in 2017 kunnen raken.

1) Huizenprijs: zet de stijging van 2016 door?

huizenprijs

In de tweede helft 2016 stegen woningprijzen op maandbasis gemiddeld met meer dan 5 procent vergeleken met een jaar eerder. Grote vraag voor 2017 is of dit tempo kan worden vastgehouden.

2) Hypotheekrente: bodem bereikt?

hypotheekshop

In november en december 2016 verhoogden geldverstrekkers voor het eerst in lange tijd hypotheekrentes met langere looptijden, deels in reactie op stijgende kapitaalmarktrentes. Die waren opgelopen na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten op 8 november.

Grote vraag is of Trump als president actief de inflatie gaat aanjagen en daarmee rentes omhoog stuwt. Dat kan ook voor Nederlandse hypotheekrentes gevolgen hebben.

3) Spaarrente: betere tijden?

Waar huiseigenaren blij konden zijn met lage hypotheekrentes in 2016, was het voor spaarders een bittere pil.

Voor spaarders kunnen stijgende kapitaalmarktrentes in 2017 juist gunstig zijn, omdat ze dan in ieder geval voor deposito's met langere looptijd wat meer krijgen. Zeker nu ook de inflatie oploopt is dat van belang, want de koopkracht van spaargeld werd in de laatste maanden van 2016 uitgehold

4) Benzineprijs: duwt Opec de olieprijs omhoog?

pompprijzen

Landenclub Opec wil olieprijzen een zetje in de rug geven met productiebeperkingen. In de laatste maanden van 2016 is de olieprijs inderdaad gestegen tot een niveau van boven de 50 dollar per vat. Vraag voor automobilisten is of die stijgende lijn in 2017 wordt voortgezet, met hogere pompprijzen als gevolg.

5) Stroom en gas: duurder in 2017?

Variabele stroom- en gasprijzen zijn jarenlang gedaald. Maar 2017 kan wel eens een kentering geven - in ieder geval bij variabele gasprijzen, zo blijkt uit aangekondigde prijsaanpassingen van grote energieleveranciers.

6) Aandelen: AEX boven de 500 punten?

aex
(bron: finanzen.nl)

Waar aandelen in 2016 een topjaar hadden, zeker in de Verenigde Staten, is voor 2017 vooral de vraag of de omarming van president Trump door beleggers stand houdt.

LEES OOK: Neem geen huisdier… en andere eenvoudige tips om duizenden euro’s per jaar te besparen