Italië stemt op zondag voor een nieuw parlement, maar de uitkomst lijkt nog even onduidelijk als gedurende de afgelopen maanden.

De centrum-linkse coalitie van Matteo Renzi’s Democratische Partij (PD), de populisten van de Vijfsterrenbeweging (M5S) en Silvio Berlusconi met zijn Forza Italia (FI) kunnen nog altijd alleen de Italiaanse politiek gaan leiden in de komende jaren.

Het Zuid-Europese land kan afstevenen op een parlement waarin beide kamers volledig in balans zijn en geen van de drie grote groepen een duidelijke meerderheid behaalt.

Van origine is het Italiaanse systeem gebouwd op een tweepartijenstelsel. De toenemende populariteit van de Vijfsterrenbeweging schopt dat nu deels in de war.

Berlusconi’s centrum-rechtse coalitie maakt kans om de grootste te worden, noteert analist Fabio Balboni van de bank HSBC. Het probleem voor hem is echter dat hij waarschijnlijk niet een meerderheid kan behalen om alleen te regeren.

"Afgaand op de peilingen kan de alliantie rekenen op zo'n 36 procent van de stemmen, de Vijfsterrenbeweging op 28 procent en de centrum-linkse coalitie op 26 procent. De coalitie achter Berlusconi zou echter te kort komen om een absolute meerderheid te behalen in beide kamers. Zelfs een grote coalitie met Forza Italia, de Partido Democratico en alle andere centrumpartijen zou niet genoeg zetels hebben."

De grafiek hieronder toont hoe de meest recente peilingen eruit zien. Die dateren van 17 februari, omdat peilen vlak voor de verkiezingen in Italië verboden is.

Italy election polls
Bron: HSBC

Hoe dan ook liggen er een paar vragen op tafel op 5 maart, zegt Balboni.

De eerste is: als niemand een meerderheid weet te behalen, lukt het dan wel om een technocratische coalitie te vormen van partijen uit het hele spectrum?

De tweede is: als Berlusconi erin slaagt om met zijn centrum-rechtse club een meerderheid te veroveren, is het dan vooral zijn partij of de regionalistische Lega Nord die de meeste zetels bezet?

Italy election flowchart

Bron: HSBC

LEES OOK: Dit moet je weten over de partijen en het nieuwe kiessysteem in Italië