Bitcoin noteerde dinsdagochtend vrolijk boven de 8.000 dollar en afgelopen week bleek dat echte fans van plan zijn hun bitcoins vast te houden tot de waarde rond de 200 duizend dollar ligt.

Bekijk je de koersstijging die de bitcoin sinds 2012 heeft doorgemaakt, dan is die op zich al duizelingwekkend.

Beleggingsstrateeg Shane Oliver van vermogensbeheerder AMP Capital illustreert dat aan de hand van de volgende grafiek.

(klik voor uitvergroting)

bitcoin, koers, zeepbel

Even voor de duidelijkheid. Op de linkeras zie je de geindexeerde koersstijging van diverse financiële zeepbellen sinds 1985. Te zien is dat de piek van de internetzeepbel bij de Nasdaq-index lag op een vertienvoudiging in het jaar 2000 vergeleken met begin jaren negentig.

De bitcoin heeft aan de rechterkant een eigen as gekregen, want de belangrijkste cryptomunt ter wereld is al 1.500 keer over de kop gegaan. Reken dus maar uit wat dat betekent als de bitcoin op 200 duizend dollar zou staan...

Beleggingsstrateeg Oliver schrijf het volgende:

"[Bitcoin] … has all the hallmarks of a classic bubble as described earlier in this note. In short, a positive fundamental development (or “displacement”) in terms of a high tech replacement for paper currency, self-reinforcing price gains that are being accentuated by social media excitement, all convincing enthusiasts that the only way is up. Its price now looks very bubbly, particularly compared to past asset bubbles (see the next chart – note bitcoin has to have its own axis!)."

Juist omdat er geen fundamentele waarde valt te plakken op de bitcoin, kan de munt makkelijk nog verder stijgen, zolang het geloof in de munt blijft toenemen, stelt Oliver. Dit vergt wel een vorm van tunnelvisie, waarbij een belangrijk argument van bitcoinfans is dat anderen "het niet snappen."

Vermogensbeheerder Oliver concludeert: "Misschien is het iets waar elke nieuwe generatie van jonge beleggers doorheen moet: het idee dat er een manier is om vliegensvlug rijk te worden en de overtuiging dat hun ouders gewoon te koppig zijn om dat te geloven."

De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen op Business Insider Australia

LEES OOK Hackers stelen $ 30 miljoen uit virtuele portemonnees van cryptomunt tether - dat geld is definitief weg (Business Insider, Engels)