Apple’s nieuwe iPhone XR gaat vrijdag 26 oktober in de verkoop in Nederland. Sinds afgelopen vrijdag kun je ‘m reserveren.

Bij de start van de uitlevering in de Verenigde Staten waren er ruim voldoende modellen op voorraad, volgens de site Macworld.

Dat is even wennen voor Apple, dat zijn klanten normaal gesproken aanraadt vroeg op te staan om op de eerste dag de nieuwe iPhone te kunnen bemachtigen.

Toen de iPhone XS en iPhone XS Max in de verkoop gingen, waren de rijen voor Apple Stores ook al korter dan in het verleden.

Dat is een signaal dat de introductie van een nieuwe iPhone niet meer tot zoveel opwinding leidt als vroeger. Dat stellen ook analisten van Citi op basis van een analyse van zoekopdrachten op Google.

"We zien elk jaar enorme pieken in de zoekresultaten na het evenement waarop nieuwe iPhones worden geïntroduceerd, maar we zien dat die pieken steeds lager worden", schrijven de analisten in een memo.

"Dit wijst er op dat de markt volwassen wordt. Klanten zijn bij elke nieuwe generatie van de iPhone minder opgewonden", stellen ze. "We denken dat dit komt omdat de innovatie steeds minder wordt en de markt verzadigd raakt."

Hun onderzoek kan in deze grafiek worden samengevat:

iPhone search trends

Foto: Citi

Er zijn heel veel redenen waarom het zoekverkeer jaar op jaar afneemt. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat de iPhone-verkopen ook zullen dalen.

"We verwachten geen 'Super Cycle', maar we denken wel dat er een groei van tot maximaal 10 procent mogelijk is", schrijven de Citi-analisten.

Een probleem daarbij kan zijn dat de totale smartphonemarkt verzadigd is geraakt. De belangrijkste nieuwe toepassingen van Apple bestaan uit waterdichtheid, 3D-gezichtsscanner Face ID en een scherm dat een groter deel vormt van de voorkant van de telefoon.

Maar geen van deze toepassingen is zo'n grote sprong voorwaarts als de iPhones van 4 of 5 jaar geleden, toen de camera razendsnel verbeterde en de schermen jaar op jaar flink groter werden.

Ook moet in ogenschouw worden genomen dat de zoektrends zijn onderzocht voordat de iPhone XR in de verkoop ging. De iPhone XR kan in meerdere kleuren worden geleverd, kost in de VS 749 dollar en in Nederland 859 euro.

De XR wordt mede door de prijs naar verwachting de populairste iPhone van deze generatie.

Maar wat de reden ook is, vaststaat dat er minder 'buzz' is over de laatste introducties van nieuwe iPhones. Misschien is het wel daarom dat Apple zoveel geld stopt in onderzoek en ontwikkeling van 'the next big thing'.