ANALYSE – Er zijn genoeg succesvolle en pientere mensen die de middelen hebben om te beleggen. En toch doen ze niets.

De Amerikaanse financieel adviseur Eric Roberge ontmoet regelmatig klanten die het volgende tegen hem zeggen: “Ik heb flink wat spaargeld en ik weet dat het belangrijk is om te beleggen voor een beter rendement op de lange termijn. Maar ik ben bang dat de beurs binnenkort instort, dus ik wacht nog even.”

De angst voor een beurscrash vertaalt zich in een poging om de markt te bespelen. En daar gaat het fout, aldus Roberge.

Kijk je naar de huidige stemming op de beurs, dan lijkt de keuze om ‘even te wachten’ niet onredelijk:

  • Aandelen zitten al sinds 2009 in de lift.
  • Ze blijven maar stijgen.
  • De beurs kan niet omhoog blijven gaan.

Dit zijn allemaal argumenten die redelijk klinken. Maar als je vervolgens concludeert: dus komt er binnenkort een beurscrash, dan is dat niet meer dan een vermoeden. Iets wat je gelooft.

Voorspellen wat de beurs op de korte termijn gaat doen, is immers onmogelijk, stelt Roberge. Iedereen die iets anders beweert, houdt zichzelf voor de gek.

Op zich is het niet raar om te denken dat de beurs op enig moment een klap krijgt. Maar is dat morgen, over twee jaar of pas over vijf jaar?

De angst dat de beurs morgen al instort, weerhoudt de noeste spaarder ervan geld in aandelen te stoppen. De angst om geld te verliezen is zo groot, dat de potentiële belegger aan de zijlijn blijft staan.

Maar stel nu dat de crash pas over twee jaar komt: dan mis je de mogelijkheid om twee jaar lang een positief rendement te halen.

Wat als je altijd op het verkeerde moment instapt?

Hoe erg is het, als je inderdaad instapt en de beurs dondert vervolgens omlaag. Als je belegt voor de lange termijn, kan dat reuze meevallen. Auteur Ben Carlson  heeft een dergelijk scenario uitgewerkt voor de Amerikaanse beurs.

Het gaat hier om de fictieve Bob, de slechtste speculant aller tijden. Bob stapt consequent in als de markt bijna op instorten staat. Dit doet hij tussen 1972 en 2014. Zo maakt hij de volgende crashes mee:

  • in 1972: een jaar later daalt de beurs 50 procent
  • in 1987, als de beurs 37 procent daalt
  • eind 1999 als de beurs op het punt staat weer te halveren met het knappen van de internetzeepbel
  • in 2007, vlak voor de kredietcrisis die weer tot een halvering leidt.

Wat gebeurt er met de beleggingen van Bob? Als hij in totaal 184 duizend euro inlegt tussen 1972 en 2014, dan houdt hij uiteindelijk 1,1 miljoen euro over. Door niets te doen...

Wat telt is niet het 'timen' van koersbewegingen, maar de termijn waarop je belegt, benadrukt Roberge. Hoe langer de beleggingshorizon, des te kleiner de invloed van beursimplosies.

Bob haalt het positieve rendement alleen als hij tussentijds niet verkoopt, maar zijn geld onaangeroerd laat renderen.

Je zorgen maken over de stand van de beurs is één ding. Het is veel belangrijker om een beleggingsstrategie te formuleren en je daar dan consequent aan te houden.

Eric Roberge is gecertificeerd financieel planner in de VS en oprichter van Beyond Your Hammock.