Het Zwitserse Institut Le Rosey is de duurste school ter wereld.

Het schoolterrein telt twee prachtige campussen op twee locaties: in de lente en zomer zitten de leerlingen op het 14de eeuwse landgoed Château du Rosey  in Rolle. In de winter verblijven ze in chalets in skioord Gstaad. Studeren aan Le Rosey kost zo’n 100 duizend euro per jaar.

Bekende oud-leerlingen van Le Rosey zijn Koning Albert II van België, de Sjah van Iran, prins Rainier van Monaco en Koning Farouk van Egypte.

Volgens de school zelf gaat dertig procent van de leerlingen die er een diploma halen, studeren aan een van de 25 beste universiteiten ter wereld, waaronder universiteiten in de Ivy League, MIT en Oxbridge.

“We zijn blijkbaar de oudste school voor internationale leerlingen. We hebben een bepaalde naam gekregen door de families die hier les volgden”, zegt Felipe Laurent, alumnus en woordvoerder van Le Rosey tegen Business Insider.  Zowel Laurent als zijn oudere zus behaalden een diploma aan het Zwitserse instituut. Hij was er vijf jaar, zijn zus drie.

"Ik denk dat sommige families hun kinderen per se op onze school willen plaatsen, omdat ze er zelf zaten en hun kinderen de traditie voort kunnen zetten."

We spraken met Laurent om erachter te komen wat er nu werkelijk gebeurt achter de deuren van Le Rosey. We kregen een exclusief kijkje. Hieronder zie je de binnenkant van de duurste school ter wereld.


Dit is de hoofdcampus van Insitut Le Rosey, de duurste school ter wereld. Het ligt in Rolle, tussen Genève en Lausanne en telt 28 hectare.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Onderwijs kost 100.00 euro per jaar.  Daarvoor krijg je zo'n beetje alles, met uitzondering van schooltripjes, maar met zakgeld.

Foto:

 

http://instagr.am/p/m-L53qF8H1

Woordvoerder Laurent: "De hoeveelheid zakgeld hang af van je leeftijd. Het mag duidelijk zijn dat een 10-jarige niet zoveel krijgt als een 17-jarige."


Het Château du Rosey, hieronder, werd gebouwd in de 14de eeuw. De school werd in 1880 opgericht.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Het Château in de zomer. Hier verblijven de studenten in de lente en de zomer.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Het terrein is adembenemend mooi.

Foto:

 

 


Zowel binnen als buiten zijn zwembaden op de zomercampus.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Het lijkt meer op een vakantiepark dan op een school.

Foto:

 

 


Wat voor klas dit ook mag zijn, schrijf ons maar in.

Foto:

 

 


Studenten arriveren in september op de hoofdcampus en hebben vakantie in oktober en december. Daarna, na Kerstmis, verkassen ze naar de campus in Gstaad, een Le Rosey-traditie sinds 1916.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Leerlingen kunnen er vier keer per week skiën. Om de verloren lestijd in te halen hebben ze op zaterdagochtend les.

 

http://instagr.am/p/zCrqOhDA8W

"De periode in Gstaad is best intens", zegt Laurent. "Acht tot negen weken in de Zwitserse Alpen, ik denk dat dat voor iedereen vermoeiend is."

Na een vakantie in maart keren de leerlingen in april terug naar Rolle.

"Het is belangrijk om even vrij te zijn en daarna weer te starten op de andere campus. Dat zorgt voor een frisse geest, nodig voor de rest van het jaar", aldus Laurent.

Na juni hebben ze zomervakantie.

 


Momenteel telt de school 400 leerlingen tussen de 8 en 18 jaar oud. Ze komen uit 67 verschillende landen en er is een perfect evenwicht tussen het aantal jongens en meisjes. Er wordt van ze verwacht dat ze meerdere talen spreken en tegelijk vier verschillende nieuwe talen kunnen leren, waaronder Dzongkha of Swahili.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Ondanks de torenhoge kosten, kent Le Rosey vier gegadigden per beschikbare studieplek.

"We  zoeken naar uitzonderlijke, nieuwsgierige en speciale kinderen. Wij denken dat zij potentie hebben", zegt Laurent. "Of ze nu academisch veel vooruitgang boeken, we toekomstige leiders in hen zien of toekomstige topatleten."


De bibliotheek heeft boeken in 20 verschillende talen.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Een volledige leergang op Le Rosey is onderverdeeld in vier perioden: junioren, kadetten, jongvolwassenen en volwassenen. In de bovenbouw kiezen studenten voor de route Baccalauréat Français of de International Baccalaureate (IB) Diploma.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Studentenkamers deel je met een ander, maar leerlingen wisselen drie keer per jaar van kamergenoot door de verhuizingen van de ene naar de andere campus. In het laatste jaar hebben sommige studenten een eigen kamer, maar delen ze de badkamer met een ander.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

 


Het uitzicht van sommige kamers is fantastisch.

Foto:

 

http://instagr.am/p/BL1PkjNhIcC

 


Op een gemiddelde dag op de campus worden de leerlingen om 7.00 uur gewekt waarna  ze verzamelen voor een informeel ontbijt en zich aanmelden.

 

http://instagr.am/p/tM2AnARTCG

 


Tijdens het 'academische blok', moeten leerlingen 'comfortabele en correcte' kleren dragen. Dat betekent dat shirts in de broeken moeten worden gestopt, dat rokken en jurkjes van 'aanvaardbare lengte' moeten zijn en dat borst en schouders bedekt moeten zijn.

Foto:

 

Leren jassen, spijkerjasjes, sportkleding, hoge hakken, 'weinig verhullende', transparante of provocatie kleding en t-shirts zijn niet toegestaan.

Buiten schooltijd en etentjes zijn casual kleren en sportkleren toegestaan.

 


Bij formele schoolevents, zoals feestjes en conferenties, moeten leerlingen het schooluniform dragen. Dat betekent voor de jongens een marineblauwe blazer, Rosey-badge, wit of blauw shirt, stropdas, grijze broek en zwarte schoenen. Meiden dragen een marineblauwe blazer, een Rosey-broche, witte jurk, Rosey-lint, sandalen.

Foto:

 

Er zijn nog andere strenge regels. Bijvoorbeeld: leerlingen mogen hun handen niet in hun zakken hebben als ze spreken en moeten tijdens een gesprek met een volwassene staan, als die dat ook doet.


Lessen starten om 8.00 uur en duren tot 12.20 uur. Met een traditionele pauze in de ochtend voor warme chocolademelk. Na de lunch hervatten de lessen weer om 13.30 uur, tot 15.30 uur.

Foto:

 

 


Met 150 leraren  heeft de gemiddelde klas minder dan tien leerlingen. Maar de lessen zijn niet altijd in een standaard klaslokaal. Hier zie je jonge leerlingen bezig met planten en tuinieren.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

"Het is een kleine gemeenschap, je leert snel alle leerlingen kennen", zegt Laurent.


Tussen 16.00 uur en 18.00 uur is er tijd voor sport en kunst. De Paul & Henri Carnal Hall is de plek voor Arts & Learning. Er zijn drie orkesten, twee koren, drie theatergroepen, fotolessen en mogelijkheden om je te scholen in dans en gastronomie.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Ruim zestig procent van de studenten bespeelt een instrument, zingt of doet iets anders bij een orkest, kamerorkest, koor, of band.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Het Rosey Concert Hall biedt ruimte aan 900 bezoekers.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Als er geen filharmonisch orkest speelt, een theaterstuk of concert aan de gang is, wordt de ruimte gebruikt voor leerlingen om op het toneel hun kunsten te vertonen aan medeleerlingen en familie.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Sporten maakt ook een groot deel uit van het dagelijkse reilen en zeilen op Le Rosey. Op de school kun je kiezen uit 25 verschillende sporten. Er is rugby, voetbal en atletiek, basketbal, beachvolleybal, tennis. En er zijn twee fitnessruimten.

 

http://instagr.am/p/vojeUyjA15

 


Hier zie je de privé-stallen waar 20 paarden staan.

Foto:  Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Op het nabijgelegen Meer van Genève kunnen leerlingen roeien, zeilen en zijn vier motorboten voor waterskiën. Er is zelfs een spa voor de kinderen om te ontspannen.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Roeien is nogal een ding op Le Rosey.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

In 1951 won de school de Zwitserse Roeikampioenschappen...

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

...en in 1948 werden ze kampioen ijshockey.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

IJshockey is er nog altijd een grote sport.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Tenslotte, als de leerlingen honger hebben gekregen na een lange dag staat het diner klaar, altijd een formele aangelegenheid. Het wordt opgediend rond 19.30 uur. Alle maaltijden worden klaargemaakt door de koks van Le Rosey. Leerlingen zijn per toerbeurt ober.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

 


Leerlingen moeten op hún plek gaan zitten. De stoel wordt gemarkeerd met een servet en geldt voor het hele semester. Ze staan op als een volwassene arriveert en blijven aan tafel zitten totdat de directeur van de school ze vertelt dat ze van tafel mogen.

 

http://instagr.am/p/BVE0J5wlP6S

 


Leerlingen mogen geen alcohol hebben of consumeren op en buiten de campus en tijdens schooltripjes. Uitzonderingen worden gemaakt tijdens feestjes waar een leraar aanwezig is. Er wordt alleen wijn gedronken.

 

http://instagr.am/p/8yv9Tvgic0

Ook roken is niet toegestaan, ook niet buiten de campus.


De tijd na het diner wordt meestal gebruikt voor huiswerk, al zijn er ook genoeg culturele activiteiten, lezingen, debatten of wedstrijdjes. Vorig jaar trad Phil Collins er zelfs op.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Bedtijd is tussen 21.00 en 23.30 uur, afhankelijk van de leeftijd. In de slaapruimten mag je niet gezien worden met een persoon van het andere geslacht. Het overdadige tonen van je verliefdheid naar een ander wordt gezien als aanstootgevend.

Foto:

 

 


Zelfs de weekenden zijn gepland voor de leerlingen.

 

Op de campus in Rolle kunnen ze zich aanmelden voor allerlei activiteiten, zoals bowling, karten, de bioscoop of shoppen in Genève, vergezeld door leraren.

Tijdens vakanties gaan studenten terug naar huis, terug naar hun familie.

 


Ondanks de rijke achtergronden van de leerlingen, leven de kinderen een 'normaal leven', zegt Laurent.

 

"Uiteraard zijn we een dure school, uiteraard moeten de families het geld hebben om hun kinderen hier te plaatsen. Je zou verwachten dat we dat uitvergroten, dat onze leerlingen alleen maar praten over hun luxe leventjes. Maar dat is dus niet zo."

"Het gaat erom dat ze gewoon normaal kind kunnen zijn. Ze praten over liefdesverdriet, over wie met wie gezoend hebben. Het is gewoon een normaal leven."

"We helpen ze wel in het begrijpen van de plek waar ze vandaan komen, hun achtergrond. Dat er bij die privileges verantwoordelijkheden horen."

 

 


Onderdeel van het schoolleven is dat leerlingen leren hoe belangrijk het is om zich in te zetten voor de maatschappij.

Foto: Le Rosey — Alle rechten voorbehouden.

Vorig jaar bezochten twee studenten met hun docent een ziekenhuis in Ghana. Daar ontmoetten ze tienermeisjes die nog altijd zwaar hebben te leiden onder de complicaties die optraden bij hun geboorte.

Toen de meiden terugkeerden, besloten ze het Kanaal over te zwemmen om aandacht te vragen voor het probleem in Ghana. Ze zamelden zo'n 100.000 euro in voor het ziekenhuis.


Uiteindelijk draait het volgens de school allemaal om het opleiden van leiders van allerlei soorten.

Foto:

 

"Dat kunnen leiders zijn in de humanitaire sector, filantropen, leiders in de artistieke wereld, de wetenschap, leiders op welk gebied dan ook", zegt Laurent.

"Maar leiders hebben de kwaliteit om met innovatieve ideeën te komen, ze kunnen dingen bedenken, als je dat vraagt. En ze kunnen die ideeën verwezenlijken. Dan heb ik het niet alleen over dagdromers. Het gaat om overtuigende en concrete ideeën."


En het ziet ernaar uit dat Le Rosey studenten nooit echt de school verlaten.

 

http://instagr.am/p/BQqDaYyFu1H

Met een sterke groep van 5.000 alumni hebben ze allemaal een soort van verlangen om terug te keren naar de tijd op Le Rosey, zegt Laurent.