Accountant Marcel de Kimpe van EY speelde in 2012 een belangrijke rol in het dubieuze zelfverrijkingsschandaal van Henry Keizer, de partijvoorzitter van de VVD.

De Kimpe beoordeelde bij een verkooptransactie drie jaarrekeningen: die van de verkoper, van het verkochte object en van de koper.

Een transactie die bovendien op zichzelf discutabel is.

Onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) onthulde afgelopen weekend dat Henry Keizer, sinds 2014 de partijvoorzitter van de VVD en rechterhand van Mark Rutte, in 2012 met drie zakenpartners praktisch voor 30.000 euro eigenaar werd van uitvaartorganisatie De Facultatieve.

Een vreemd bedrag voor een organisatie die op dat moment 800 werknemers heeft, een omzet van 106 miljoen euro draait en een nettowinst boekt van 2,9 miljoen.

Een vereniging met leden

Al meer dan honderd jaar was Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie een vereniging. Eind 2012 had de vereniging, voordat deze een bedrijf werd en voor 51 procent in handen kwam van Keizer, een ledenbestand van 65.970 leden. Dat schrijft FTM.

In 1874 werd de vereniging opgericht met als doel om lijkverbranding, ook wel crematie, in Nederland legaal te maken. De crematievereniging werd groter en groter, en groeide uit tot een uitvaartorganisatie met levensverzekeringen, eigen crematoria en een R&D-afdeling voor verbrandingsovens.

'Nette overname'

"De vereniging werd min of meer gedwongen ondernemer", aldus Keizer telefonisch tegenover FTM. Keizer ontkent tegenover FTM iets fout te hebben gedaan. "Hier is sprake van een nette overname."

Behalve de merkwaardige overnameprijs, zijn er een aantal belangenconflicten.

De VVD-prominent kreeg in 1998 de leiding over de beheermaatschappij van de vereniging. In het jaar dat hij de vereniging kocht, verdiende hij volgens het jaarverslag 425.000 euro. Daarnaast was Keizer tijdens de overname als adviseur betrokken bij het gezelschap.

De rol van de accountant

De accountant onder wiens toezicht dit allemaal heeft voltrokken is Marcel de Kimpe van het kantoor EY. De Kimpe noteert dat de beheermaatschappij 31,5 miljoen euro waard is.

Vervolgens wordt een verkoopprijs van 12,5 miljoen (al veel te weinig, zou je zeggen) bekostigd door de vereniging zelf (in plaats van Keizer als koper) middels nooit uitgekeerde dividenden van de vereniging ter waarde van 12 miljoen. Een sigaar uit eigen doos.

Het daadwerkelijke bedrag dat grootaandeelhouder Keizer en zijn drie mede-kopers praktisch hebben moeten neerleggen voor dit miljoenenbedrijf is dus vijf ton.

Hoe kan dit?

"Hoe kan dat op klaarlichte dag, als er door accountantskantoor EY jarenlang onafhankelijke accountantscontrole is uitgevoerd?", becommentarieert Martine Frijlink, oud-partner van EY Nederland en voormalig bestuurslid van KPMG, in het artikel van FTM.

"De controleverklaringen op de drie relevante entiteiten zijn bovendien voorzien van dezelfde naam en handtekening", aldus Frijlink. Namelijk die van Marcel de Kimpe.

Lees hier het hele onderzoeksverhaal van FTM

EY wil kwaliteit verbeteren

Deze week bericht het FD daarnaast dat de accountantspraktijk van EY twee bestuurders ontslaat om een kwaliteitsslag op de accountantscontroles te maken. Het gaat om Michèle Hagers en Joep Heijster.

Deze kwestie lijkt niet direct iets te maken te hebben met De Kimpe maar met een andere kwestie. Vorige maand onthulde NRC dat Heijster in het verleden benedenmaatse accountantscontroles uitvoerde, waaronder bij woningcorporatie Vitaal Wonen.

LEES OOK: Mee met de ‘Kamerplant Tour’: gluur binnen bij deze 4 onfrisse, belastingontwijkende kantoren

arno wellens tinkebell kamerplant tour belastingdienst