Je eigen vliegende auto klinkt al fantastisch genoeg, maar wat als je binnen een uur zou kunnen leren om ermee te vliegen?

Startup Kitty Hawk denkt dat dit mogelijk is.

Het ietwat mysterieuze bedrijf ontwikkelt een vliegende auto, deels op kosten van een van de twee mede-oprichters van Google, Larry Page. Kitty Hawk toonde vorig jaar zijn eerste voertuig aan het publiek. Het toestelletje draagt de naam ‘Flyer’.

De fase van testvluchten is nu aangebroken en geïnteresseerde klanten kunnen zich aanmelden om een exemplaar te bestellen. CNN-journalist Rachel Crane mocht als eerste journalist de nieuwste versie van de Flyer besturen:

Omwille van de veiligheid test Kitty Hawk de Flyer alleen boven water in een geheime faciliteit in Las Vegas.

Na slechts een uur training kon Crane het apparaat besturen. Zij ging daarbij niet boven de 10 kilometer per uur en hield het toestel maximaal 30 meter boven het wateroppervlak.

De tien motoren zijn eenvoudig te bedienen met slechts twee joysticks, zegt Crane. "De joystick is erg intuïtief, maar het is niet het meest comfortabele voertuig waar ik ooit in gezeten heb. Je voelt de vibraties sowieso."

Kitty Hawk4

Foto: Kitty Hawk

Met een kleine vloot van Flyers heeft Kitty Hawk tot zover al 1.500 vluchten uitgevoerd met zakenpartners en zogenoemde 'influencers', meldt CNN. Geïnteresseerde klanten moeten de volgende groep worden en die kunnen zich inschrijven op de site van de startup.

Prioriteit nummer één voor topman Sebastian Thrun is echter de wettelijke toestemming en acceptatie door het publiek. "Afgezien van veiligheid richten we ons op acceptatie in de samenleving. Zullen mensen bereid zijn om aan boord te stappen? Om ze boven hun steden te hebben vliegen? Dat is waarom we deze testfaciliteit in Las Vegas hebben opgezet."

LEES OOK: Met deze vliegende auto van Nederlandse makelij kunnen miljonairs in ‘t Gooi en Wassenaar vanuit hun achtertuin opstijgen