Van Wall Street naar Silicon Valley: investeringsbankier Sameer Syed deed het. Hij vertrok van JPMorgan om later bij Google terecht te komen. Wat zijn de grootste verschillen tussen de twee?

Syed zit met zijn ervaringen in de perfecte positie om beide sectoren te bezien. Al was het maar omdat hij de eerste stap in de techwereld waagde met een open blik en zonder al te veel vooroordelen. Hij werkte er voor een aantal bedrijven totdat Google hem inhuurde. Tegenwoordig is hij ook de baas bij Wall Street to Silicon Alley, een organisatie die bankiers uit Manhattan inspireert om ook naar de westkust te verhuizen.

In gesprek met Business Insider identificeert Syed de twee grootste verschillen tussen de sectoren.

1 – Kantoortijd is heilig in de bankenwereld

Collega’s van Syed op Wall Street zaten wel eens op kantoor duimen te draaien, omdat ze al hun taken hadden afgerond, maar niet naar huis durfden gaan voor het geval er iets nieuws op hun bord zou komen. “Sommigen blijven maar gewoon zitten om klaar te zijn voor als er iets extra’s gedaan moet worden”, zegt Syed. “Bij tech-startups heb je dat niet echt omdat er een duidelijke vertrouwensfactor is: ik vertrouw er als baas op dat jij iets afmaakt, of je nu of kantoor bent of niet. Je hoeft er echt niet elke dag te zijn.”

Een gevolg van dat principe is dat werk en privé makkelijker te combineren zijn als je voor een startup werkt. Tenminste, in de zin dat je minder tijd op het kantoor doorbrengt. Want anderzijds neem je ook sneller je werk mee naar huis omdat je er plezier in hebt of ‘even iets afmaken’ ook thuis wel kan.

2 - De sfeer is informeler bij een startup

E-mails zijn een wereld van verschil, merkte Syed in zijn eerste baan bij een startup, en die staan best symbool voor een breder verschil: de informele sfeer bij een startup.

"Het was zo ontspannen", zegt Syed over de uitwisseling van e-mails bij zijn werkgevers in Silicon Valley. "Als een financieel analist schrijf je heel doordachte e-mails en je aandacht voor de details moet erg scherp zijn. Je wil echt niet dat je een foutje maakt en dat een baas dat dan leest. Voor je het weet denken ze  van: 'Deze kerel neemt zijn werk niet echt serieus'."

Maar bij de startup ging het er heel anders aan toe. "Daar schiet je even een mailtje hierheen, een berichtje naar die, terwijl je nadenkt en overlegt over een bepaald onderwerp", zegt Syed. "Er zaten wel eens fouten in, maar niemand maakte dat wat uit. We namen elkaar niet de maat op basis van hun e-mails.

De conclusie van Syed is dan ook helder: het is een stuk relaxter om voor een startup te werken. De ontspannen sfeer is cruciaal. "Als je meerdere verschillende projecten wil oppakken, is het werk bij een startup fantastisch. Bij een bank is het veel meer gestructureerd - daar zit je op een bepaald spoor en kom je er niet meer vanaf."