Een huis in Nederland kost gemiddeld ongeveer 250 duizend euro. Wat koop je daarvoor? En hoeveel meer huis krijg je voor je geld als je in ruraal Dalfsen gaat wonen in plaats van in hotspot Amsterdam? Want huizenprijzen stijgen sinds een aantal jaren weer, maar de regionale verschillen zijn groot.

De gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen ligt op 249 duizend euro, zo tekende het Kadaster woensdag op. In augustus stegen prijzen met 6 procent vergeleken met een jaar eerder, de sterkste stijging in een maand in 14 jaar.

Maar de huizenmarkt komt van ver. In 2008 kreeg de markt een klap die vijf jaar nadreunde. Op het dieptepunt in 2013 lagen huizenprijzen gemiddeld 15 procent onder het niveau van 2008. Sinds 2013 zijn de waardes met twaalf procent gestegen, maar huizenprijzen liggen gemiddeld dus nog onder het niveau van 2008, blijkt uit cijfers van woningtaxateur Calcasa. Een gemiddeld huis is nu evenveel waard als in 2005.

Tweedeling op de huizenmarkt

De mate van herstel verschilt sterk per regio. In het noordoosten van het land werden huizen sinds 2013 nauwelijks meer waard. In het noordelijk deel van de Randstad stegen de prijzen met gemiddeld 15 procent.

Amsterdam springt eruit met een plus van gemiddeld 29 procent sinds het dieptepunt in 2013.  Amsterdam wordt gevolgd door Haarlem, Heemstede, Utrecht en Bloemendaal (allemaal 21 procent). De grootste achterblijvers zijn Dalfsen, Hardenberg, Zwartewaterland, Steenwijkerland, Olst-Wijhe (allemaal circa twee procent gestegen).

Bron: Calcasa

Bron: Calcasa

Dat je voor de prijs van een appartementje in Amsterdam een kasteeltje koopt in de kop van Overijssel is al langer zo, maar het contrast wordt steeds groter. Kijk en vergelijk. Huizen rond de 2,5 ton in Amsterdam en omstreken versus het ommeland van Zwolle.

Amsterdam

"Ik heb bijna geen huizen te koop," zei makelaar Fred Koot afgelopen februari Het Parool. "Het leidt tot wildwesttaferelen. Onlangs stond een huis in de Kerkstraat voor 650.000 euro te koop. Mijn klant wilde het per se hebben, heeft 750.000 euro geboden, maar we kregen het niet. Drie anderen boden hoger en zonder voorbehoud van financiering. In deze markt zijn er mensen met meer geld dan hersens."

Aangeboden op Funda.nl voor een vraagprijs van 275.000 euro: een appartement in de Pretoriusstraat, net buiten de grachtengordel, op de vierde verdieping. Daarvoor krijg je drie kamers op een oppervlakte van 62 vierkante meter. Het appartement heeft "eigen grond met woonkamer met zeer veel lichtinval en balkon aan de voor- en achterzijde". Ook inclusief: een massief eiken vloer, "nagenoeg" de hele dag zon, en "een gezellig koffietentje aan de overkant van de straat".

Google Streeview

Foto: Google Streetview

Haarlem

Wie in Amsterdam achter het net vist, komt in Haarlem kijken. Het grootste verschil met de hoofdstad is niet zozeer de oppervlakte, als wel de mogelijkheid om een heel huis(je) te kopen.

Aardig voorbeeld op Funda.nl is een woning aan de Oost Indiëstraat "in de geliefde Leidsebuurt", "op loopafstand van het centrum" die voor 250.000 euro wordt aangeboden. De eengezinswoning heeft 5 kamers, waarvan 3 slaapkamers en telt een woonoppervlakte van 70 vierkante meter. "Door middel van een trapje kun je de zolder bereiken."

De woning heeft een op het zuiden gelegen achtertuin.

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

Heemstede

In Heemstede woon je voor hetzelfde geld in het centrum. Aan de Laan van Dick Laan krijg je voor een prijs van 269.000 een 3-kamer hoekmaisonnette, met een terras van 25 vierkante meter "met uitzicht over onder andere een waterpartij".

Het huis is gebouwd in 1989. De totale woonoppervlak is 75 vierkante meter.

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

Utrecht

In Utrecht kan je beduidend groter wonen. Voor 269.500 euro koop je een dubbele jaren 30 bovenwoning van 129 vierkante meter, aan de Vondellaan dichtbij het centrum in de Dichterswijk.

Detail: tot voor kort was het een studentenhuis. In de praktijk betekent dat dat wat voorheen de woonkamer was, is opgesplitst in twee studentenkamers; er in totaal zeven kamers en vijf wastafels zijn; en je een ton extra kan incalculeren aan opknapkosten.

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

Bloemendaal

Van alle huizen die Funda in Bloemendaal aanbiedt, kost de mediaan 8 ton. Wie iets zoekt rond de 2.5 heeft weinig te kiezen noch te zoeken. Enige optie is een 4-kamer appartement uit 1995.

Vraagprijs: 269.000. euro. Daarvoor krijg je terug: 81 vierkante meter, drie balkons, de optie op ambulante zorg, in de buurt van een wandelgebied en winkels en OV op steenworp afstand.

Foto: KOK Makelaars

Foto: KOK Makelaars

De Randstad is redelijk prijzig voor Nederlandse begrippen. Wat gebeurt er als je met je 2,5 ton daar gaat waar de huizenprijzen stagneren?

Dalfsen

Koploper qua stagnerende huizenprijzen is Dalfsen. De prijsontwikkeling ten opzichte van het dal in de woningmarkt (in 2013) is bijna nihil: plus 1,7 procent. Maar juist hier kom je on-Amsterdamse oppervlaktes tegen.

Bijvoorbeeld een eengezinshoekwoning met een perceeloppervlakte van 209 vierkante meter. Het huis zelf is 143 vierkante meters, telt acht kamers, waarvan zeven slaapkamers, vier woonlagen, en tuin op het oosten. Eenvoudig, maar ruim.

Bouwjaar: 1992. Vraagprijs: 258.000 euro.

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

Hardenberg

Tweede in de categorie minimale prijsontwikkeling is gemeente Hardenberg. Ook hier zitten mooie dingen bij. Voor de prijs van een appartement in Amsterdam krijg je hier een woonboerderijtje.

Voor 250.000 euro koop je in Hardenberg rust. Deze woning is vrijstaand, ligt op een "rustige locatie", aan de rand van een woonwijk, aan het einde van een doodlopende weg, "direct gelegen aan een park".

Perceeloppervlak: 321 vierkante meter. Woonoppervlak: 85 vierkante meter. Bouwjaar: 1985. Inclusief sierhaard.

Foto Google Streetview

Zwartewaterland

Liever luxe? Funda biedt in Zwartsluis een herenhuis aan voor 269.500 euro. "Royaal karakteristiek" met whirlpool in de badkamer en quooker in de keuken.

In 2006 is het huis opgeknapt en wordt dus "gekenmerkt door een hoogwaardig afwerkingsniveau".

Woonoppervlak is 144 vierkante meter, plus 7 vierkante meter tuin. Er zijn 6 kamers op twee woonlagen.

De ligging is uniek. In twee passen sta je op de dijk van het Zwarte Water.

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

Steenwijkerland

Vlakbij, in Vollenhove, staat een twee-onder-een-kapwoning te koop voor hetzelfde geld, maar met het dubbele woonoppervlak (310 vierkante meter). "Kenmerkend voor de woning zijn de ruime woonruimtes." Dat geldt ook voor de garage: 13 vierkante meter, inclusief "geïsoleerd elektrisch bedienbare sectionaaldeur met afstandbediening".

Bouwjaar: 2001.

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

Olst-Wijhe

Aan de Kornet van Limburg Stirumstraat in Olst staat een twee-onder-een-kapwoning te koop voor 275.000 euro. Zonnecollecoteren, 153 vierkante meter woonruimte, 471 vierkante meter perceeloppervlak incluis. "Het is fijn zitten aan de eettafel."

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

LEES OOKHuizenprijs gaat door het dak: grootste stijging in 14 jaar in augustus