Wereldwijd zijn er enkele tientallen miljoenen beleggers die in crypto beleggen.

Nederland telt circa 580.000 cryptobeleggers, zo wist onderzoeksbureau TNS Kantar in februari dit jaar te melden. Dat aantal is inmiddels teruggelopen, aangezien het positieve sentiment behoorlijk is omgeslagen. Het aantal mensen dat daadwerkelijk de koers van de bitcoin eigenhandig kan beïnvloeden, is op enkele handen te tellen.

Social media

Feitelijk is niemand groter dan de markt zelf, omdat de markt doet wat-ie wil. Iemand mag dan invloedrijk zijn, de markt bepaalt zelf het sentiment en de koers.

Niettemin zijn er mensen die de markt beter kunnen lezen dan de gemiddelde cryptoleek. Twitter, Telegram, YouTube, Reddit en Github zijn daarbij veruit de meest gebruikte sociale media binnen de cryptowereld. Medium – het social-mediaplatform dat binnen de cryptowereld veel als opinieplatform wordt gebruikt – Facebook, LinkedIn en Instagram zijn dat minder.

De algemene deler tussen deze influencers? Het zijn vaak jonge mannen met meer dan 100.000 volgers of abonnees. Het zijn nieuwsmakers, zeer kundige technische analisten of mensen met een brede monetaire en economische kennis. Dus mocht je interesse in crypto’s hebben, dan wil je deze namen zeker volgen:


1. Andreas M. Antonopoulos

eToro

Beeld: Andreas M. Antonopoulos

De Grieks-Britse Andreas M. Antonopoulos is een van de bekendere bepleiters van de bitcoin in zijn puurste vorm: bitcoin core. Hij is host van de ‘Let’s Talk Bitcoin’-podcast en universitair docent voor de master of science Digital Currencies aan de Universiteit van Nicosia op Cyprus. Met 437.000 Twitter-volgers en nog eens 152.000 YouTube-abonnees is zijn kennis en invloed enorm.


2. John McAfee

eToro

Beeld: Gage Skidmore, Wikipedia CC BY-SA 3.0

De softwareontwikkelaar en oprichter van het populaire computer- en netwerkbeveiligingsbedrijf McAfee is een fanatiek adept van cryptovaluta’s, maar ook een aparte vogel. McAfee beloofde zijn edele delen op te eten mocht de bitcoin niet boven de één miljoen dollar stijgen. Hij is een van de grotere influencers in deze wereld en heeft honderdduizenden Twitter-, YouTube- en Instagram-volgers.


3. Josh Olszewicz (CarpeNoctom)

eToro

Beeld: Twitter.com/carpenoctom

De Amerikaan Josh Olszewicz is van huis uit hoogleraar aan de John Hopkins University, maar is daarnaast ook belegger en cryptohandelaar, én hij twittert en vlogt over zijn (betere) beleggingsbeslissingen. Zo blijkt hij niet alleen een goede belegger in goede tijden, maar ook toen de markt rood kleurde wist Olszewicz flink geld te verdienen. Daarnaast heeft hij een podcast op cryptoplatform LedgerStatus, waar hij al zijn (beleggings)ideeën rond crypto uit de doeken doet.


4. Nick Szabo

eToro

Beeld: Unsplash

Over de eveneens Amerikaanse Nick Szabo wordt door velen beweerd dat hij het genie is dat de bitcoin creëerde. Met andere woorden: hij zou zomaar Satoshi Nakamoto kunnen zijn. Ver voor het uitkomen van de bitcoin, in 1998, kwam hij al met bitgold, een idee waarin grafische puzzels opgelost worden om een decentrale digitale valuta te creëren. Hij is in de cryptogemeenschap een held. Sowieso als indirecte grondlegger van de bitcoin, maar ook als een begenadigd cryptospreker met ongelooflijke kennis van zaken.


5. Tuur de Meester

eToro

Beeld: YouTube

De Belg Tuur de Meester – woonachtig in de VS – is econoom, investeerder en schrijver. Zijn succes dankt hij voornamelijk aan zijn enorme kennis over de bitcoin en zijn status als investeerder van het eerste uur. Hij gelooft dat de bitcoin de wereld stukken beter kan maken. De Meester publiceert voornamelijk op Medium, waar hij 8.000 volgers heeft. Naar eigen zeggen geven cryptovaluta’s iedereen de unieke mogelijkheid een flink vermogen te vergaren, waar zelfs latere generaties van kunnen profiteren.


6. Ian Balina

eToro

Beeld: Instagram.com/diaryofamademan/

(Ian Balina achter het stuur van een Lamborghini voor de opnames van zijn videoclip Moon Lambo)

De Oegandees Ian Balina is een invloedrijke blockchain- en cryptocurrency-investeerder, adviseur en evangelist die al op vroege leeftijd naar de Verenigde Staten verhuisde. Als Google Analytics-specialist bij IBM behoorde hij al tot de zogeheten IBM Hundred Percent Club, wat wil zeggen dat hij meer dan 100 procent van zijn verkoopquota haalde. Niet alleen voor IBM verdiende hij miljoenen, ook voor zichzelf, door middel van de introductie van een datagedreven aanpak in crypto-investeringen. Daarnaast is hij met honderdduizenden Twitter-, YouTube– en Instagram-volgers een absolute influencer. Volg ‘Diary of a Made Man’!


7. Wesl3y

eToro

Beeld: Wesley Warren Nolte

De Zuid-Afrikaanse Wesley Warren Nolte (Wesl3y) is bijzonder actief op het sociale platform van eToro, waar hij eigenlijk alle vragen beantwoordt die medebeleggers stellen. Hij heeft een goed trackrecord en met meer dan 8.300 volgers is hij een van de meer gekopieerde beleggers. Zijn portfolio bestaat naast cryptogerelateerde investeringen ook uit tech-aandelen als Apple, Nvidia en Intel.


8. Vitalik Buterin

Bron: Flickr

Vitalik Buterin. Welke crypto-fan kent hem niet? De meest bekende oprichter van de Ethereum Foundation en het Amerikaanse blockchaintijdschrift Bitcoin Magazine is met net 24 jaar al een cryptogrootheid. Wanneer hij spreekt is de zaal stil. Wil je zeker weten niet in een scam-coin te investeren? Kijk even wat Vitalik er over te zeggen heeft! De Russisch-Canadese programmeur mag dan ook niet aan het lijstje ontbreken. Ook op Medium, Github en Reddit kun je hem volgen.


9. CryptoYoda

eToro

Beeld: Unsplash

CryptoYoda is een slimme en invloedrijke technische analist met veel bruikbare artikelen over cryptomarkten en gerelateerd nieuws. Zijn 211.000 Twitter-volgers kunnen dat beamen. FOMO (fear of missing out) en FUD (fear, uncertainty and doubt) zijn voor hem geen issue, want zowel in een dalende als stijgende markt komt hij met bruikbare grafieken en adviezen. Buy low, sell high is het devies. Het klinkt zo simpel, maar is het niet altijd. Met advies van CryptoYoda wordt het allemaal net iets makkelijker.

eToro netwerk

Ook binnen het netwerk van eToro kunnen koersbewegingen worden gevolgd en kan iedere belegger een netwerk opbouwen met andere beleggers, om altijd op de hoogte te zijn en zo tot het beste beleggingsresultaat te komen. Daarbij zijn portfolio, resultaten en bijvoorbeeld het aantal volgers volledig transparant. Een beetje zoals de blockchain zelf. Je doet je eigen research en hebt resultaten dus zelf in de hand.

Dit is het tweede artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 9 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Handelen brengt risico’s met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Dit is een zeer volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.

Advertisement