Per 1 januari 2024 houden zes zorgverzekeringen op te bestaan bestaan. Dat blijkt uit een rondgang van vergelijkingssite Zorgwijzer.

Drie restitutiepolissen staan op het punt te verdwijnen, zo bleek vorige maand al. Dat past in de trend op de zorgmarkt dat steeds minder zorgverzekeraars deze polissen met vrije zorgkeuze aanbieden. Zo schaffen twee grote verzekeraars, Zilveren Kruis en CZ, vanaf komend jaar hun restitutiepolis af. Hetzelfde geldt voor Stad Holland.

Naturapolissen en combinatiepolissen worden juist gangbaarder; daarbij wordt zorg standaard vergoed bij aanbieders waar de verzekeraar contracten mee heeft. Het afnemen van zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener kan verzekerden extra geld kosten.

Drie restitutiepolissen verdwijnen in 2024

Zilveren Kruis stopt per 1 januari 2024 met het aanbieden van de restitutiepolis ‘Basis Exclusief’. Als reden noemt het bedrijf dat zorgverzekeraars structureel verlies lijden op zorgverleners binnen de GGZ en wijkverpleging waarmee geen contracten zijn afgesloten.

Voor bestaande verzekerden van de Zilveren Kruis restitutiepolis betekent dit een beperking in de vrije zorgkeuze, vooral voor GGZ-zorg en wijkverpleging. Zij moeten zich voortaan richten tot zorgaanbieders waarmee Zilveren Kruis een overeenkomst heeft.

Om dezelfde reden beëindigt CZ per 1 januari 2024 zijn restitutiepolis 'Zorgkeuzepolis'. CZ introduceert in plaats daarvan de Zorgvariatiepolis. Deze vergoedt nog maar 85 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief voor zorgaanbieders in de GGZ en wijkverpleging die geen contract hebben.

Ook Stad Holland stopt per 1 januari 2024 met de restitutiepolis. De verzekeraar biedt in 2024 een combinatieverzekering aan met overwegend vrije zorgkeuze, met uitzondering van de GGZ en wijkverpleging. Bij zorgaanbieders in deze sectoren zonder contract wordt tot 75 procent van het NZa-tarief vergoed.

Door het verdwijnen van deze drie opties blijven in 2024 nog maar drie restitutiepolissen over, meldt Zorgwijzer. Zorgexperts verwachten dat de restitutiepolis op termijn helemaal zal ophouden te bestaan, wegens de oplopende kosten voor verzekeraars.

Zorgverzekeringen die verdwijnen: Ditzo, Jaah en ZEKUR budgetpolis

Ook drie andere zorgverzekeringen verdwijnen, schrijft Zorgwijzer: Ditzo zorgverzekering, Jaaah zorgverzekering en ZEKUR budgetpolis.

Ditzo stond jarenlang bekend als een van de betere en meest betaalbare zorgverzekeraars in Nederland. De zorgverzekering werd bekend door Feyenoord-icoon John de Wolf. De merknaam ‘Ditzo’ is inmiddels verdwenen en vervangen door ‘a.s.r. Ik kies zelf‘. Het principe van vrije ziekenhuiskeuze waar de verzekering een nadruk op legde, blijft overigens onder de nieuwe merknaam van kracht.

Het zorgverzekeringslabel Jaaah, dat van 2021 tot 2023 actief was op de zorgverzekeringsmarkt, zal ophouden te bestaan. Met ingang van 1 januari worden de verzekerden van Jaaah overgezet naar de zorgverzekering ‘Bewuste Keuze’ van ONVZ.

Tot slot komt er een einde aan de budgetpolis ‘Gewoon ZEKUR’ van zorgverzekeraar ZEKUR, die jarenlanfg bekend stond als de goedkoopste zorgverzekering van Nederland. Wel komt er een nieuwe zorgverzekering met verbeterde voorwaarden voor in de plaats, onder de naam ZEKUR Zorg Basis.

LEES OOK: 14 tips om te besparen op je zorgkosten in 2024: zo maak je slimme keuzes met je zorgverzekering en hoe je zorg afneemt