De goudgeletterde bundel met daarin de vijfhonderd rijkste Nederlanders van zakenblad Quote ligt sinds een week weer in de boekhandels.  De kapitaalkrachtigsten van ons polderlandje hebben ook dit jaar weer flink aan de weg getimmerd.

In de top van de Quote 500 zitten een aantal vertrouwde namen. Charlene de Carvalho-Heineken bezet met een vermogen van 12,8 miljard euro de eerste plek. Zij wordt gevolgd Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (4,8 miljard euro), Ralph Sonnenberg van Luxaflexmaker Hunter Douglas (2,8 miljard euro) en mediamagnaat John de Mol ( 2,7 miljard euro).

Maar waar zit nu de echte beweging? Business Insider dook in de cijfers en stelde een toplijstje samen van Nederlandse ondernemers uit de top 50 van de Quote 500: bij wie groeide het vermogen per dag het sterkst?

De bijzonder succesvolle beursgang van betaalplatform Adyen in juni zorgt ervoor dat technologiedirecteur Arnout Schuijff en bestuursvoorzitter Pieter van der Does soeverein bovenaan eindigen. De explosieve waardegroei van Adyen, dat fungeert als een schakel tussen webshops en banken, zorgde dit jaar voor de meeste verschuivingen in de Quote 500.

Directeur innovatie John Caspers van Adyen nestelde zich als nieuwkomer direct op plek 43. Ook prinses Mabel van Oranje maakt dankzij de beursgang van Adyen een klapper en staat voor het eerst in de lijst der superrijken. Ze komt binnen op plek 149 met een geschat vermogen van 240 miljoen euro.

Kijk je naar de vijf snelste groeiers op dagbasis dan ziet het lijstje er als volgt uit.

We nemen de top 5 hieronder kort door.

Lees ook op Business Insider


Arnout Schuijff (Adyen): €2,8 miljoen per dag erbij

“De klapper van het jaar komt op conto van Arnout Schuijff”, kopt Quote. Dat mag gezegd worden.

De mede-oprichter van online betaalbedrijf Adyen zag zijn vermogen in één jaar met liefst 1.407 procent groeien naar  1,1 miljard euro, becijferde Quote. Omgerekend komt dat neer om een vermogensstijging van bijna 2,8 miljoen per dag! Dat had niemand aan zien komen, zelfs de redacteuren van Quote niet: “We hebben zijn aandelenbelang en bijbehorende waarde flink onderschat.”

Anno 2018 staat Adyen bekend als één van de meest succesvolle fintechbedrijven van Nederland, dat een onmisbare schakel is geworden tussen webshops en banken bij online betalingen. Arnout Schuijf richtte samen met zijn broer Joost en de huidige topman Pieter van der Does in 2006 betalingsdienstverlener Adyen op.

Op de dag van de beursintroductie, 13 juni 2018, verdubbelde de bedrijfswaarde binnen enkele uren naar een grove 13 miljard euro.

Schuijff (nummer 26 in de Quote 500) opereert het liefst in de luwte: er is geen officiële foto van hem beschikbaar in de mediakit van Adyen.


Pieter van der Does (Adyen) €1,8 miljoen per dag erbij

pieter van der does adyen omzet 2017 1 miljard euro beursgang

Ook de nummer twee van deze lijst dankt zijn spectaculaire vermogensgroei aan de beursklapper van Adyen. Topman Pieter van der Does hield het grootste deel van zijn aandelenbelang bij de beursgang op zak en plukte daar de vruchten van.

Goed, procentueel stijgt zijn vermogen met 440 procent naar 810 miljoen euro en dat geeft hem net niet de miljardairsstatus.  Maar met een groei van een slordige 1,8 miljoen euro per dag in 12 maanden tijd doet Van der Does het allesbehalve matig. Hij staat op plaats 39 in de Quote 500.

Het vermogen van de CEO van Adyen gaat ieder jaar beter bij zijn adelijke achtergrond passen. Van der Does geldt als hét gezicht van het bedrijf, dat betalingen verricht voor onder meer Netflix, Spotify en Uber. Grote vissen die het bedrijf mede dankzij de uitstekende netwerkvaardigheden van van der Does wist binnen te hengelen.


Frits Goldschmeding (Randstad): € 1,4 miljoen per dag erbij

Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad

Dat Frits Goldschmeding nummer twee bleef in de Quote 500, betekent niet dat de Randstad-oprichter geen goed jaar beleefde. Zijn geschatte vermogen steeg met 11,6 procent naar 4,8 miljard euro, becijferde Quote.

Procentueel is de vermogensgroei van Goldschmeding een stuk trager vergeleken met de oprichters van Adyen. Maar omdat Goldschmeding al op een hoog niveau zit, betekent dit omgerekend toch een groei van zo’n 1,4 miljoen euro per dag.


Willem Blijdorp (B&S) € 1,3 miljoen per dag erbij

Grondlegger van het Dordtse consumentengoederenbedrijf B&S Group Willem Blijdorp mag zich dit jaar officieel miljardair noemen. Zijn B&S ging dit jaar naar de beurs en dat leverde de Groninger een vermogingsstijging van maar liefst 80,3 procent op tot 1,1 miljard euro. Op dagbasis is dat 1,3 miljoen euro erbij. Goed voor plek 23 in de Quote 500.

B&S Group draait een jaaromzet van zo’n 1,5 miljard euro en fungeert vooral als tussenschakel voor de detailhandel, onder meer als toeleverancier van Action en Bol.com, maar ook van legereenheden bij de NAVO. 


Marcel van Poecke (olie, investeringen) € 1,2 miljoen per dag erbij

Marcel van Poecke,

Marcel van Poecke is een bekende investeerder in energiebedrijven. Hij werkt voor de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle en heeft een eigen beleggingsvehikel Atlasinvest.

Volgens Quote heeft Van Poecke, nummer 21 in de Quote 500, een flinke klapper gemaakt met de verkoop van het Rotterdamse overslagbedrijf Hes International. Z’n vermogen is mede hierdoor met 52,9 procent gegroeid tot 1,3 miljard euro. Dat komt neer op een plus van 1,2 miljoen euro per dag in een jaar tijd.


LEES OOK Bill Gates lijkt uit de race voor het duurste huis van Nederland, nu hij een paardenfokkerij in België heeft gekocht