De voormalige Amerikaanse president Barack Obama presenteerde deze zondag een nieuwe leeslijst. Hij raadt vijf boeken aan die we allemaal moeten lezen om zo de zomer met een aantal mooie gedachten af te sluiten.

“Deze zomer werd ik opgeslokt door nieuwe romans en een echte klassieker. Ik ben er weer aan herinnerd dat we samen vooruit kunnen als we op zoek gaan naar de waarheid”, schreef Obama in een bericht op Facebook.

Obama, een enthousiaste lezer en schrijver, raadt regelmatig boeken aan die hij zelf met plezier heeft gelezen. De leeslijsten van de voormalige president zijn erg bij de tijd en houden meestal verband met onderwerpen en problemen waar hij op dat moment mee bezig is.

Zo kwam hij voor zijn trip naar Afrika eerder deze zomer bijvoorbeeld met een leeslijst die zich richtte op Afrikaanse literatuur.

Met deze nieuwe leeslijst lijkt Obama nadruk te leggen op de behoefte aan feiten boven emoties of persoonlijke belangen.


'Educated' door Tara Westover

Foto: Amazon

Obama omschrijft "Educated" als "opmerkelijke memoires van een jonge vrouw die opgroeide in een Mormoonse prepperfamilie in Idaho (survivalists) die hartstochtelijk streed voor onderwijs en toch veel begrip en liefde toont voor de wereld die ze achter zich liet."


'Warlight' door Michael Ondaatje

Foto: Amazon

Obama noemt "Warlight" dat zich na de Tweede Wereldoorlog afspeelt "een overpeinzing van de langdurige effecten van oorlog op gezinnen."


'A House for Mr. Biswas' van V.S. Naipaul

Foto: Amazon

Obama zegt deze zomer het boek "A House for Mr. Biswas" te hebben herlezen. Hij noemt het de eerste fantastische roman van Naipaul over opgroeien in Trinidad en de postkoloniale identiteit."

Nobelprijswinnaar Naipaul overleed op 11 augustus op 85-jarige leeftijd.


'An American Marriage' door Tayari Jones

Foto: Amazon

Obama omschrijft "An American Marriage" als een "een roerend portret van de effecten van een onterechte veroordeling op een jong Afrikaans-Amerikaans koppel."


'Factfulness' door Hans Rosling

Foto: Amazon

Obama omschrijft Rosling als een "buitengewone expert gezondheidszorg" en noemt "Factfulness" een "hoopvol boek over de mogelijke vooruitgang van de mensheid als we uitgaan van feiten in plaats van inherente vooroordelen".