Voor wie met weemoed terugdenkt aan de uitwisselingen van de middelbare school, er is hoop!

Een dagje Rome met een local, meelopen met een Griekse boer of rugbyen in Wales…

Wat voor jou de dagelijkse gang van zaken is, kan voor een ander een bijzondere ervaring zijn. Amber van den Putte zag dat ook in en begon daarom haar eigen startup: 2 glimpse, een platform voor culturele uitwisselingen.

Hoe de ‘uitwisseling voor volwassenen’ eruit ziet, dat laat ze aan de deelnemers. Van den Putte: “Het idee dat je een week bij elkaar gaat logeren zoals studenten, past vaak niet bij volwassenen. Via 2 glimpse kun je dus ook zeggen: ik ga een weekend naar Madrid, en wil een dag met een local op stap of samen ergens wat eten.”

Business Insider Nederland sprak met Van den Putte over haar kersverse startup:

Het idee voor 2 glimpse ontstond toen je dochter op haar middelbare school op uitwisseling ging. Toch een beetje uit jaloezie…

“Zo had ik er zelf nog niet over nagedacht haha, maar het gevoel was inderdaad jaloezie. Ik gunde haar de uitwisseling natuurlijk van harte. Ze ging destijds naar India en was al op uitwisseling naar China geweest. Ik dacht: ik wil dit ook, waarom is er niet zoiets voor volwassenen?”

Waarin onderscheid 2 glimpse zich van couchsurfing of Airbnb?

“Bij Airbnb draait het om het huis, bij 2 glimpse om de ontmoeting. Het klopt dat je tegenwoordig ook bij Airbnb ervaringen kunt boeken, dat je bijvoorbeeld met een gids op pad gaat. Maar 2 glimpse draait echt om een gesloten beurs, dat niemand er rijker of armer van wordt. Waarom? Als je ergens voor betaalt, creëert dat toch bepaalde verwachtingen.”

“Stel dat jij mij betaalt om te komen eten, dan kook ik misschien heel uitbundig allerlei gangen terwijl ik dat anders niet zo snel zou doen. Als je met gesloten beurzen werkt kun je de overeenkomsten en verschillen beter opnemen.”

Amber van den Putte van 2 glimpse

“Als je mensen in het buitenland leert kennen, dan zul je zien dat de verschillen heel klein zijn. Uiteindelijk wil iedereen het leuk en gezellig hebben met de mensen om hen heen. Als je bijvoorbeeld in de media leest over een land waar het onrustig, en je kent niemand daar, dan zul je misschien denken: wat is dat voor een land? Terwijl als je er een keer geweest bent denk je misschien: wat vervelend voor de familie die ik daar heb ontmoet.”

"Couchsurfing richt zich in eerste instantie op een goedkope slaapplaats, bij 2 glimpse ligt de nadruk op het uitwisselen van overeenkomsten en verschillen in het dagelijkse leven."

Was het starten niet lastig? Je had een goede baan als productmanager bij ABN Amro en zette onder andere contactloos betalen op...

“Ik had inderdaad een goede baan bij de bank, ik mocht leuke dingen doen en had een goed salaris. Het zijn dingen waar sommige mensen van dromen. Maar dan blijkt weer: geld is ook niet alles. Ik dacht: stel dat het leven over een paar jaar ineens is afgelopen, ben ik dan tevreden?”

“Natuurlijk heb ik niets te klagen, maar ik dacht: ik zit al zo lang in de bankensector, terwijl er nog zoveel leuke dingen meer zijn die ik nog niet heb ontdekt. Rond die tijd ontstond het idee voor 2 glimpse en besloot ik het gewoon te gaan doen. Natuurlijk is het lastig om afstand te nemen van je financiële zekerheid, maar ik moet zeggen: tot nu toe is mijn leven geestelijk zoveel verrijkt. Je bent continu bezig met nieuwe uitdagingen, maar dat geeft zoveel energie.”

Heb je nooit spijt gehad?

“Er zijn dagen geweest waarop ik ‘s morgens de hele wereld aankon, om ‘s middags te denken: dit wordt niks, ik moet ermee stoppen. Op dat soort dagen ben je ‘s avonds wel gesloopt. Laatst zei iemand tegen mij: je moet jezelf niet afvragen óf het wat gaat worden, maar hoe het wat gaat worden. Dat vind ik wel een goede.”

“Vroeger ging je met je 60ste met pensioen en begon je al rond je 55ste met afbouwen. Maar tegenwoordig is het niet gek om tot je 70ste te werken, dan is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Om relevant te blijven, maar ook om het voor jezelf leuk te houden.”

“Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘Pff, moet ik nog allemaal nieuwe dingen leren?’ Dat begrijp ik niet: waarschijnlijk zit je pas op twee derde van je werkende leven. Dat is ook de reden dat ik het roer om heb gegooid: pak de energie om je door te ontwikkelen. Ook op online gebied. Stel dat ik 90 wordt, dan is het toch wel triest als ik nu - op de helft van mijn leven - al niet meer mee kan komen.”

Wanneer is de startup een succes en wanneer trek je er de stekker uit?

“Op 1 juli wil ik 250 profielen op de website hebben, dat zijn er nu nog 70. Geen gemakkelijk doel. Ik vind het dus vooral belangrijk dat ik het gevoel heb dat voldoende mensen het een leuk idee vinden, in Nederland en daarbuiten.

Marieke-Odekerken-2-Glimpse-Keuken-01

“Dat is het geval, dus ik ga sowieso door na 1 juli. Vrijwel geen enkel bedrijf is binnen een halfjaar succesvol. In drie jaar moet 2 glimpse er staan. Binnen een jaar wil ik geld kunnen vragen voor mijn diensten op het platform.”

Wat kost het platform?

“Het lidmaatschap is nu gratis, omdat ik zoveel mogelijk gebruikers probeer te trekken. In de toekomst liggen de kosten op 10 euro voor een maand, 25 euro voor drie maanden en 60 euro voor een jaar. Maar dit ga ik natuurlijk niet zomaar onaangekondigd doorvoeren. Je kunt ervoor kiezen om een jaar lid te zijn, maar ook een maand als je dan al iemand voor een uitwisseling hebt gevonden.”

Zie je 2 glimpse ook als interessant platform voor de zakelijke markt?

“Dit speelt nu nog niet, maar is wel iets waar ik me in de toekomst graag op wil richten. Er moet dan wel een en ander gebeuren, want de zakelijke markt wil meer ontzorgd worden. Als je al wat langer in een vakgebied zit, heb je alle seminars al wel eens meegemaakt en weet je wat ze gaan zeggen. Dan is het natuurlijk erg interessant om een kijkje te nemen bij een vergelijkbaar bedrijf in het buitenland.”

Heb je een tip voor andere mensen in het bedrijfsleven die het roer om willen gooien?

“Ik denk dat als je met een startup begint, je moet bedenken of je met de financiële stress om kunt gaan. Natuurlijk zet deze stress aan tot hard werken, maar het kan je ook benauwen, verlammen of je onvoldoende tijd geven om een goed product neer te zetten.”

“Check daarnaast of je een zelfstarter bent: niemand gaat jou aan het werk zetten, dus je moet jezelf kunnen motiveren. En verder: ga gelijk het huis uit. Ik ben vanaf het eerste moment in een co-working space gaan werken. Thuiswerken is natuurlijk voordelig, maar je komt er niemand tegen die jou kan helpen.”

Het sluit aan bij het idee achter 2 glimpse: "openheid en vriendelijkheid".

LEES OOK: Miriam ging na haar studie ‘even’ reizen, maar woont nu al 6 jaar in de wildernis van Nieuw-Zeeland – dit is haar reisadvies aan 20’ers