De Fraudehelpdesk krijgt ieder jaar zo’n drieduizend meldingen van mensen die zijn opgelicht via Marktplaats.nl, weet Roel Masselink inmiddels.

“Vermoedelijk is dat nog maar het topje van de ijsberg”, zegt de 31-jarige Twentse ondernemer. “Mensen die een paar tientjes vooruit betalen en vervolgens hun gebruikte smartphone nooit geleverd krijgen, zullen zelden de moeite nemen om dat te melden.”

De omvang van het probleem bracht Masselink op een idee: een betrouwbare tussenpersoon tussen kopers en verkopers van gebruikte spullen, die hen ook alle rompslomp uit handen neemt. Dinsdagochtend ging zijn Saly Shop online. Rond één uur ’s middags werden er twintig artikelen op de site aangeboden.

Negen vragen over Saly Shop aan bedenker Roel Masselink.

Wat doet Saly Shop precies?

“Wie iets wil verkopen dat hij niet meer nodig heeft, kan het naar ons toe brengen of opsturen. Wij testen het product, maken een video en zetten het te koop op onze site. De koper hoeft het artikel niet meer op te halen. Wij pakken het goed voor hem in en sturen het naar hem op. Bovendien krijgt hij twee weken de tijd om te bekijken of zijn aankoop aan de verwachtingen voldoet. Zo niet, dan krijgt hij zijn geld terug.”

Is daar wel behoefte aan?

"Wij nemen kopers én verkopers alle rompslomp uit handen: advertentie maken, goede verpakking regelen, verzenden. Zij hoeven ook niet meer te reizen om een artikel te brengen of op te halen, wat algauw meer kost dan het artikel zelf. Maar vooral vinden heel veel mensen het fijn dat zij geen vreemden meer aan de deur krijgen. Dat blijkt uit onderzoeken, en dat komt ook naar voren in de eerste reacties op onze nieuwe onderneming. In feite kan iedere Nederlander bij ons zijn eigen professionele webshop beginnen. Ik vond het zelf zo'n goed idee dat ik dacht: dit móet al ergens bestaan. Maar ik heb nog niet één land kunnen vinden dat zoiets heeft. Zelfs Craigslist niet, de Marktplaats van de VS. Het lijkt erop dat ik een wereldprimeur heb."

Wat kost het?

"Voor onze diensten brengen wij 10 procent van de verkoopprijs in rekening, met een minimum van vijftien en een maximum van zestig euro."

 Op Marktplaats kan ik alles kopen, van pennen tot huizen. Bij jullie ook?

"Wij beginnen met courante artikelen die je in een doos of envelop kunt opsturen. Elektronica zoals smartphones, laptops, monitoren en PlayStations. Maar ook kleinere spullen om je huis mee in te richten, of artikelen die bij bepaalde hobbies horen. Pas als dat goed loopt, gaan wij misschien ook bemiddelen in grotere objecten, zoals wasmachines."

Hoe ben je op het idee gekomen?

"Toen ik een keer zelf in de auto zat om iets op te halen dat ik op Marktplaats had gekocht. Maar ik ben al heel lang ondernemer."

O ja? Vertel!

"Ik kom uit Beuningen, een klein dorpje hier in Twente. Op het MBO heb ik IT gestudeerd, en voor ik het wist had ik een naam opgebouwd bij de mensen op ons dorp als oplosser van hun computerproblemen. Zo kwam het dat mijn broer en ik een bedrijfje zijn begonnen dat software-applicaties bouwde. Het heet Blueprint Software. Ik ben er inmiddels uit maar mijn broer runt het nog steeds.

"Vervolgens heb ik op het HBO Kunst en Techniek gestudeerd. Daaruit ontstond in 2009 Ontwerpen voor Geld, een site die designers en hun opdrachtgevers bij elkaar brengt. De klant maakt een briefing over wat voor ontwerp hij nodig heeft en wat hij daarvoor wil betalen, en vervolgens organiseren wij een wedstrijd onder de ontwerpers die geïnteresseerd zijn in de klus. De site bestrijkt inmiddels acht landen, zestigduizend ontwerpers en twintigduizend klanten. Omdat hij zo internationaal is geworden, zijn we hem nu aan het omdopen tot Crowdsite.nl."

Wordt Saly Shop ook een succes?

"Marktplaats verhandelt tienduizend artikelen per dag. Wij denken binnen drie jaar honderd artikelen per dag te kunnen halen. Eén procent van de business van Marktplaats: dat moet te doen zijn. Ons minimumtarief van vijftien euro is al kostendekkend, want onze kosten zijn laag. Wij hoeven geen enorme voorraden in te slaan om forse kortingen te kunnen bedingen, zoals bol.com en Coolblue doen. Ons kantoor zit in Oldenzaal, vlakbij Beuningen, en wij huren één magazijn, net over de grens in Duitsland. Als we eenmaal honderd artikelen per dag verkopen zullen we een veel groter magazijn nodig hebben, maar het huren van opslag is niet zo duur."

Ik kan al kiezen: mijn pakje van bol.com of DHL thuis laten bezorgen of zelf ophalen op een naburig afhaalpunt zoals een Albert Heijn. Is dat goed of slecht nieuws voor Saly Shop?

"Die afhaalpunten vind ik een heel goede ontwikkeling. Als wij voldoende volume draaien, gaan wij daar zelf ook mee beginnen. Goed nieuws dus."

Wat was voor jou het meest verrassende artikel dat vandaag via Saly Shop werd aangeboden?

"Een wijnrek voor aan de muur. De vraagprijs was veertig euro. Ik dacht: zo'n ding koop je toch bij Action of zo, voor een paar euro? Blijkt dat dit specifieke type populair is omdat mensen er, behalve hun wijnflessen, ook kleurige draagdoeken voor babies in hangen. Vinden ze leuk staan. Dat had ik nog nooit gehoord. Deze wijnrekken zijn ook niet nieuw te koop in Nederland."