Business class is een manier van reizen die niet voor iedereen is. Het is geen verrassing dat de prijzen in deze categorie een stuk hoger liggen, maar je krijgt er veel voor terug: allereerst de comfort van een plek met meer beenruimte, meer privacy, betere maaltijden en vaak een glas champagne.

Je hoeft niet aan te sluiten in een lange rij van passagiers om in te checken, kan al voor de vlucht in een lounge plaatsnemen om de tijd te doden en kan tijdens de vlucht rustig werken, uitrusten of een film kijken. Kortom: vliegen wordt een stuk leuker als je business class vliegt.

Vliegen is echter niet altijd de kostenpost die we denken dat het is, zo blijkt uit onderzoek van boekingsplatform Holidu. Het platform bekeek de prijsverschillen van ruim dertig van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, en keek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Uit het onderzoek blijkt dat het idee dat business class vliegen duurder is, geen verzinsel is: gemiddeld ligt de prijs van een vlucht in die klasse 250 procent hoger dan in een economy vlucht bij dezelfde luchtvaartmaatschappij.

In de top tien goedkoopste business class tickets staan zowel vier Aziatische als vier Europese luchtvaartmaatschappijen. Het gemiddelde verschil tussen een business class ticket en economy is daar tussen de 82 procent 204 procent.

Grote en kleinere prijsverschillen tussen business class en economy

In de lijst hieronder geven we de top 25 met de verschillen in ticketprijzen tussen business class en economy. KLM komt hier niet heel gunstig uit, want de Nederlandse luchtvaartmaatschappij staat op plaats 25 met een prijsverschil van ruim 300 procent.

Alleen Air France heeft binnen Europa een groter verschil tussen de twee prijsklassen.

Binnen Europa is Austrian Airlines het meest voordelig, met een gemiddeld prijsverschil van 195 procent, met op sommige korte vluchten in Europa een prijsverschil van nog geen 70 procent.

In de Verenigde Staten is American Airlines de meest voordelige luchtvaartmaatschappij, met een gemiddeld prijsverschil van 165 procent.

De duurste luchtvaartmaatschappij voor business class tickets, vergeleken met economy, is Etihad Airways, waar de business class tickets gemiddeld 592 procent duurder zijn, wat mogelijk verklaard wordt door de uitstekende business class van deze Arabische luchtvaartmaatschappij.

Hieronder geven we nog een paar details van de drie vliegmaatschappijen met de kleinste prijsverschillen tussen de business class en economy.

All Nippon Airways (ANA)

ANA, zoals deze Japanse luchtvaartmaatschappij ook wel wordt genoemd, vliegt wereldwijd op ruim dertig bestemmingen, naast vijftig bestemmingen in eigen land. Op vrijwel alle vluchten wordt business class aangeboden. Gemiddeld zijn de prijzen voor een business class ticket zo’n 80 procent hoger dan economy, waar het gemiddelde in de hele luchtvaartsector zoals gezegd op 250 procent ligt.

Japan Airlines

De concurrent van ANA is Japan Airlines en in deze lijst staat die luchtvaartmaatschappij op de tweede plaats. Japan Airlines is een stuk groter en vliegt op ruim tweehonderd bestemmingen wereldwijd. Toch kost ook hier de business class gemiddeld niet veel meer dan een economy ticket: de prijzen liggen gemiddeld nog geen 100 procent hoger.

Asiana Airlines

Op de derde plek staat de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines, goed voor ongeveer een kwart van de vluchten in het land en onderdeel van Star Alliance. De business class tickets van deze luchtvaartmaatschappij, die op zo’n negentig internationale bestemmingen vliegt, zijn gemiddeld bijna 120 procent duurder dan economy tickets, wat ruim onder het sectorgemiddelde ligt.

LEES OOK: ‘Business class light’: een betere stoel, maar verder weinig extra’s – dit kost het bij KLM en andere vliegmaatschappijen