Volgens Forbes telt de wereld anno 2019 2.153 miljardairs.

De meeste van deze extreem vermogende individuen wonen in de Verenigde Staten, China, Duitsland, Rusland of het Verenigd Koninkrijk. De meeste miljardairs wonen in de VS, naar schatting 705. Daarna volgt China met 285 en Duitsland met 146.

Business Insider heeft in de lijst van Forbes gezocht naar miljardairs die de enige in hun land zijn en vervolgens hun vermogen vergeleken met de omvang van de economie van dat land (op basis van data over het nationaal inkomen van de Wereldbank).

Zo heeft de enige miljardair van Liechtenstein een vermogen dat zo groot is als de helft van het bruto binnenlands product (dat is de toegevoegde waarde die de economie van een land in één jaar produceert). En de rijkste man van Eswatini (voormalig Swaziland) heeft een vermogen dat net iets groter is dan het nationaal inkomen van zijn land.

Hieronder staan de 13 landen met één miljardair.


Algerije: Issad Rebrab

Foto: REUTERS/Thierry Gouegnon

Vermogen: $3,8 miljard

Lees ook op Business Insider

Percentage van ’s lands bbp: ~2.1%

Bron van het vermogen: Voeding

Rebrab is oprichter en baas van de grootste private bedrijf van Algerije, Cevital. Dat is een van ’s werelds grootste suikerraffinaderijen. Het bedrijf bezit ook een Italiaanse staalfabriek, een Franse producent van huishoudelijke apparaten en een Duits waterbedrijf.

De vijf kinderen van Rebrab werken allen bij Cevital


Angola: Isabel dos Santos

Foto: REUTERS/Toby Melville

Vermogen: $2,2 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~2.0%

Bron van het vermogen: Investeringen

Dos Santos is de oudste dochter van Jose Eduardo dos Santos, die tot 2017 president van Angola was. Volgens Forbes bouwde Dos Santos tijdens het presidentschap van haar vader belangen op in Angolese banken en een telecombedrijf.


Georgië: Bidzina Ivanishvili

Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

Vermogen: $4,9 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~30.2%

Bron van het vermogen: Investeringen

Ivanishvili bouwde zijn fortuin  op in de Russische metaalindustrie en het bankwezen voordat hij in 2013 terugkeerde naar Georgië. Hij was in 2012 en 2103 dertien maanden premier van Georgië.


IJsland: Björgólfur Thor Björgólfsson

Foto: Michael Buckner/Getty Images

Vermogen: $2,2 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~8.5%

Bron van het vermogen: Investeringen

Björgólfur Thor Björgólfsson vergaarde zijn fortuin in de Russische bierindustrie. Hij was een van de oprichters van de Bravo-brouwerij en het biermerk Botchkarov.

Hij heeft investeringen in Poolse en Chileense telecombedrijven, cryptomunten en startups als Zwift, BeamUp en Deliveroo. Björgólfsson ging tijdens de recessie van 2008 bijna failliet, toen hij meer dan 1 miljard dollar aan schulden moest afbetalen.


Koeweit: Kutayba Alghanim

Foto: Sohrab/Flickr

Vermogen: $1,4 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~0.9%

Bron van het vermogen: Divers

Alghanim is baas van Alghanim Industries, een conglomeraat dat door zijn vader in de jaren dertig is opgericht. Het bedrijf verkoopt auto’s van General Motors en Ford in Koeweit en bezit ook andere bedrijven, zoals restaurants van Wendy’s in het Midden-Oosten.


Liechtenstein: Christoph Zeller

Foto: Getty Images

Vermogen: $3 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~48.2%

Bron van het vermogen: Tandverzorgingsproducten

Zeller is de voormalig CEO en nu waarnemend directielid van Ivoclar Vivadent AG, een Lichtensteins bedrijf in tandverzorging met kantoren in 25 landen. Zellers grootvader, Dr. Adolph Schneider, kocht het bedrijf in 1948. Zeller was CEO van 1990 tot 2003.


Nepal: Binod Chaudhary

Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar

Vermogen: $1,7 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~5.9%

Bron van het vermogen: Divers

Chaudhary heeft een meerderheidsbelang in CG Corp Global, dat de populaire Wai Wai-noedels maakt. Hij bezit ook dertig hotels. Zijn twee zonen helpen hem in het bedrijf.


Portugal: Maria Fernanda Amorim

Foto: Jose Manuel Ribeiro/Reuters

Vermogen: $4,9 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~2.0%

Bron van het vermogen: Energie, investeringen

Amorim was getrouwd met Americo Amorim. Toen hij in 2017 overleed, erfden zij en haar drie dochters zijn fortuin dat was vergaard via het familiebedrijf Corticeira Amorim en investeringen in energie en banken.

Naar schatting heeft zij een belang van 18 procent in Galp Energia, een Portugees olie- en gasbedrijf.


Qatar: Faisal Bin Qassim Al Thani

Foto: REUTERS/Neil Hall

Vermogen: $1,2 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~0.6%

Bron van het vermogen: Divers, voornamelijk hotels

Al Thani is de grondlegger en voorzitter van Al Faisal Holding, een van de grootste conglomeraten van Qatar. De holding bezit wereldwijd meer dan 20 hotels, waaronder het St. Regis in Washington D.C. en Miami, en het W Hotel in London.

Zijn bedrijf heeft ook een meerderheidsbelang in Aamal, dat onder andere medicijnen verkoopt en vastgoed in Qatar bezit.


Roemenië: Ion Tiriac

Foto: eIon Tiriac

Vermogen: $1,1 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~0.4%

Bron van het vermogen: Banken en verzekeringen

Tiriac heeft een minderheidsbelang in de Roemeense verzekeraar Allianz-Tiriac. Hij heeft ook belangen in de autobranche, olie-industrie en vastgoed.


Eswatini (voormalig Swaziland): Nathan Kirsh

Foto: Dia Dipasupil/Getty Images

Vermogen: $5,3 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~112%

Bron van het vermogen: Retail en vastgoed

Kirsh bezit 70 procent van Jetro Holdings, een groothandel in producten voor winkels en restaurants. Hij investeert ook in de ontwikkeling van commercieel vastgoed.


Tanzania: Mohammed Dewji

Foto: KHALFAN SAID HASSAN/AFP via Getty Images

Vermogen: $1,9 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~3.3%

Bron van het vermogen: Divers

Dewji is de CEO van METL, een Tanzaniaans conglomeraat dat handelt in textiel, meel, drank en eetbare oliën in minstens zes Afrikaanse landen. Zijn vader begon het bedrijf in de jaren zeventig.

Dewji ondertekende in 2016 de Giving Pledge. Daarin beloofde hij om de helft van zijn rijkdom aan goede doelen te geven. Naar verluidt werd hij in 2018 gekidnapt en voor negen dagen vastgehouden.


Zimbabwe: Strive Masiyiwa

Foto: REUTERS/Gus Ruelas

Vermogen: $2,8 miljard

Percentage van ’s lands bbp: ~9.0%

Bron van het vermogen: Telecom

Masiyiwa is de oprichter  van het telefoonnetwerk Econet Wireless Zimbabwe. Hij bezit 50 procent van het bedrijf.

Hij heeft ook een meerderheidsbelang in Liquid Telecom, een toeleverancier van glasvezel- en satellietdiensten aan telecombedrijven op het Afrikaanse continent.


LEES OOK: Deze 3 miljardairs uit de Quote 500 werden per uur het snelst rijker in 2019 – de winnaar tikte elke 60 minuten €160.000 bij