Op maandag 8 juli, een dag nadat Deutsche Bank bekend had gemaakt 18.000 werknemers te ontslaan, kwamen twee kleermakers uit het Londense kantoor van de Duitse bank lopen. Waren ze ook ontslagen? Nee, zo meldde Financial News twee dagen later.

Hoge managers van Deutsche Bank in The City hadden net maatpakken à 1.600 euro aan laten meten, op de dag dat ze werknemers informeerden over het massa-ontslag.

“Respectloos”, zegt de topman van Deutsche Bank, Christian Sewing, daar nu over tegen Handelsblatt. “Dit gedrag komt absoluut niet overeen met onze waarden.”

Sewing heeft naar eigen zeggen gebeld met het Londense kantoor en de betrokken werknemers een uitbrander gegeven. Maar ze werden zelf niet ontslagen…

Massa-ontslag bij Deutsche Bank

Deutsche Bank schrapt tot 2022 zo’n 18.000 arbeidsplaatsen. Eind maart dit jaar had de grootbank wereldwijd ongeveer 91.500 werknemers, waaronder een goede 41.500 in Duitsland.

De uitgebreide bedrijfsherstructurering brengt Deutsche Bank in het tweede kwartaal van dit jaar in de rode cijfers. Inclusief de herstructureringslasten verwacht de grootste bank van Duitsland een verlies van ongeveer 500 miljoen euro vóór belastingen en 2,8 miljard euro na belastingen in de periode van april tot eind juni.

De reorganisatie zal in totaal naar verwachting 7,4 miljard euro kosten.

Met een besparingsprogramma wil de bank de kosten tegen 2022 terugbrengen tot 17 miljard euro. Topman Sewing had op de jaarlijkse algemene vergadering in mei al "zware bezuinigingen" aangekondigd. Toen was duidelijk dat de focus lag op de al twee kwartalen verlieslijdende kapitaalmarktactiviteiten.

Afgelopen zondag zei Sewing dat de bank zich zal terugtrekken uit de handel in aandelen. Daarnaast moeten andere riskante handelsactiviteiten, zoals de handel in renteproducten, worden aangepast.

Om de balansposten van deze bedrijfseenheden voor een bedrag van 74 miljard euro af te wikkelen, richt de bank een interne "bad bank" op. De bank verschuift haar activiteiten tenslotte van investment banking naar Duitse zakelijke klanten.

De grootste bank van Duitsland verkeert al enige tijd in zwaar weer, met onder meer een gedaalde beurskoers en hoge boetes voor misstanden uit het verleden. Recent liepen gesprekken over een samengaan met Commerzbank, een andere Duitse bank die het moeilijk heeft, op niets uit.

Lees meer over Deutsche Bank: