Deutsche Bank heeft bevestigd met Commerzbank in gesprek te zijn over een mogelijke fusie. De grootste bank van Duitsland zegt naar meerdere strategische opties te kijken en benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt.

Een mogelijke fusie van de financiële instellingen zingt al maanden rond. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) en zijn staatssecretaris Jörg Kukies zeiden al eerder dat Duitsland krachtige banken nodig heeft en dat de regering openstaat voor ‘economisch zinvolle opties’. Het is een publiek geheim dat de Duitse overheid achter de schermen aanstuurt op een fusie.

Volgens Deutsche Bank wordt er gekeken naar meerdere opties om de groei en winstgevendheid aan te jagen. Over welke opties dat zijn, doet het concern geen mededelingen.

Bij politici leeft de zorg dat Duitse banken tien jaar na de crisis nog steeds in de problemen zitten. Deutsche Bank, de grootste financiële instelling in Duitsland, schreef in 2018 voor het eerst weer groene cijfers – 341 miljoen euro winst – nadat de bank drie jaar achtereen verlies had geleden.

De nationale bank is echter nog ver verwijderd van de miljardenwinsten die het voorheen maakte. De Commerzbank schreef vorig jaar met 865 miljoen euro twee keer zoveel winst in de boeken. Toch zagen beide banken hun beurswaarde dalen.

Financiële experts betwijfelen of een fusie de problemen bij beide banken wegnemen. Ook vragen zij zich af of het in moeilijkheden verkerende Deutsche Bank en Commerzbank, dat middenin een reorganisatie zit, samen wel sterk genoeg zijn om meer gewicht in de schaal te leggen om internationaal een grotere rol te spelen. Er zouden bij een daadwerkelijke fusie duizenden banen op het spel staan.