• De Democraten hebben de tweede ronde van de Senaatsrace in Georgia gewonnen. Ze verstevigen daarmee hun positie in de Amerikaanse Senaat met 51 van de 100 zetels.
  • Democraat Raphael Warnock lijkt uit te komen op 51,3 procent, zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker op 48,7 procent.
  • Walker was één van de kandidaten die werd gesteund door oud-president Donald Trump, die in 2024 opnieuw president hoopt te worden.
  • Lees ook: Amerikaanse midterm-verkiezingen: verlies bij Democraten lijkt beperkt te blijven

De Democratische senator Raphael Warnock van de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia heeft zijn zetel behouden, melden diverse Amerikaanse media waaronder NBC News. Met 95 procent van de stemmen geteld stond Warnock op 51,3 procent, zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker op 48,7 procent.

Door de winst van Warnock hebben de Democraten nu 51 van de honderd zetels in de Senaat, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement in Washington, tegen 49 zetels voor de Republikeinen. De uitslag wordt gezien als een verlies voor oud-president Donald Trump, die nadrukkelijk zijn steun had uitgesproken voor Walker.

51 zetels voor de Democraten in Senaat

De Democraten beschikten voorheen over de kleinst mogelijke meerderheid in de Senaat. Ze hadden daar 50 van de 100 zetels. Als de stemverhoudingen in de Senaat 50-50 zijn, mag de Democratische vicepresident Kamala Harris de doorslaggevende stem uitbrengen. De vicepresident treedt in de VS ook op als voorzitter van de Senaat.

De stemming in Georgia was nodig omdat vorige maand in de eerste ronde van de verkiezingen geen van de kandidaten de benodigde meerderheid van de stemmen behaalde. De staat gold jarenlang als een bolwerk van de Republikeinen, maar inmiddels lijkt daar verandering in te komen. Joe Biden won er bij de presidentsverkiezingen in 2020 ook nipt van Trump.

Beide partijen gaven volgens de non-profitorganisatie OpenSecrets in totaal 401 miljoen dollar (383 miljoen euro) uit aan de race tussen Warnock en Walker. Daarmee was de race in Georgia, een staat met slechts 10,8 miljoen inwoners, dit jaar de kostbaarste in het land.

President Biden: 'Ultra MAGAism' verworpen

President Biden liet na de stemming weten dat hij zijn partijgenoot Warnock telefonisch heeft gefeliciteerd. "Kiezers in Georgia hebben vandaag onze democratie verdedigd", schreef Biden op Twitter. "Ze hebben het 'Ultra MAGAism' verworpen." Hij verwijst daarmee naar de politieke stroming van Trump.

Dat de Democraten een extra zetel winnen in de Senaat, is goed nieuws voor Biden. Omdat zijn partij daar voorheen geen enkele stem kon missen, had iedere Democratische senator feitelijk een veto over plannen van de regering. Dat maakte het lastiger om sommige voorstellen goedgekeurd te krijgen. Zo week de Democraat Joe Manchin soms af van de partijlijn, tot ergernis van het Witte Huis.

LEES OOK: Democraten hebben bij voorverkiezingen extreme Republikeinse kandidaten gesteund: die omstreden aanpak lijkt succesvol