• Het geheugen en cognitieve functies gaan in de regel achteruit bij het ouder worden.
  • Maar onderzoek toont aan dat gezonde gewoontes je geheugen langer goed kunnen houden.
  • Neurowetenschapper Li-Huei Tsai van de Amerikaanse universiteit MIT zegt dat routine en discipline van doorslaggevend belang zijn.
  • Lees ook: Wat houdt je ‘biologische leeftijd’ precies in?

Het komt allemaal neer op discipline.

Dat zegt MIT-professor Li-Huei Tsai, een in ziekten als Alzheimer gespecialiseerde neurowetenschapper die leiding geeft aan The Picower Institute for Learning and Memory.

Tegenover Insider zegt Tsai dat er helemaal niks geheimzinnigs is aan de sleutel om je hersenfuncties en geheugen goed te houden als je ouder wordt.

Li-Huei Tsai Foto: Cognito Therapeutics

"Ik denk dat mensen eigenlijk wel weten wat ze moeten doen om gezond te blijven en hun geheugen goed te houden", geeft Tsai aan. Vaak gehoorde adviezen als bewegen, sociaal en intellectueel actief blijven en gezond eten, zijn inderdaad de sleutel voor een goede oude dag en een goed geheugen. Het lastige is om die gewoontes te implementeren en vast te houden in het dagelijkse leven.

"Als je vasthoudt aan een routine, dan lukt het", zegt Tsai. "Dat is naar mijn mening de enige manier om het te doen." 

Voor een onlangs in vakuitgaveThe BMJ gepubliceerd onderzoek werden bijna 30.000 mensen in China tien jaar lang gevolgd. Daaruit bleek dat het geheugen van mensen met "een gezondere levensstijl" minder snel achteruit ging. 

De onderzoekers keken naar vrijwel dezelfde factoren als die Tsai noemt: een gezond dieet, regelmatig bewegen, sociale contacten, cognitieve activiteiten en niet roken en drinken. 

Tsai werkt nu aan een medisch apparaatje dat zou moeten helpen om de ontwikkeling van Alzheimer af te remmen. Dat genereert een soort licht- en geluidsshow voor de drager ervan en is bedoeld om het brein te stimuleren.

Tsai erkent dat ze zelf ook moeite moet doen om een gezonde levensstijl vast te houden: "Ik moet mezelf echt disciplineren", zegt ze. "Zoals bijvoorbeeld sporten in de winter: het is niet echt uitnodigend als je naar buiten kijkt en het onder nul is en er sneeuw en ijs ligt. Ik probeer dan toch de discipline op te brengen." 

LEES OOK: Een biotechondernemer claimt dat hij ‘5 jaar jonger’ is geworden met een peperdure dagroutine – wetenschappers betwijfelen of het werkt