De rare sprongen van de beurs tijdens de coronalockdown hebben geleid tot een enorme toestroom van aanvragen voor beleggingsrekeningen in Nederland.

Broker DeGiro is hard bezig een wachtrij van ongeveer 30.000 nieuwe aanvragen weg te werken. Dat kan tot 6 weken duren.

Na de coronacrash van februari en maart is de beurs weer opgeveerd.

Kritische analisten vragen zich af of het herstel op de aandelenmarkt houdbaar is.

De rare capriolen op de beurs als gevolg van de coronacrisis hebben geleid tot een stormloop van aspirant-beleggers die een gokje willen wagen. Bij broker DeGiro is een wachtlijst ontstaan van zo’n 30.000 mensen die een beleggingsrekening willen openen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Het aantal aanvragen voor het openen van een beleggingsrekening bij DeGiro is zo groot dat het bedrijf een wachtlijst heeft ingesteld om de toestroom te kunnen verwerken. Daardoor kan het zo’n zes weken duren voordat beleggers daadwerkelijk een rekening kunnen openen.

Lees ook op Business Insider

Bij andere brokers zoals BinckBank en Flatex hebben zich ook veel nieuwe klanten aangemeld. Volgens BinckBank zijn achterstanden inmiddels weggewerkt en kunnen nieuwe klanten in principe binnen één dag aan de slag.

Wilde taferelen op de beurs door de coronacrisis

De coronacrisis heeft geleid tot veel onrust op de beurs. In februari en maart vond een zware crash plaats, waarbij de Amsterdamse AEX-index zakte van een niveau van ongeveer 630 punten naar 400 punten. Vervolgens herstelde de hoofdindex weer tot rond de 500 punten.

Over het verdere verloop van de de coronacrisis heerst veel onzekerheid. Duidelijk is dat de economie dit jaar een flinke tik krijgt, vooral in het tweede kwartaal.

Grote onzekerheid is hoe snel de wereldeconomie zich kan herstellen in 2021. Dit is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van medicijnen en uiteindelijk een vaccin tegen het coronavirus.

Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank gaf zondag aan dat niet goed te voorspellen is hoe snel de Amerikaanse economie weer op het oude niveau is.

Diverse analisten hebben zich kritisch geuit over het recente optimisme onder aandelenbeleggers. Die lijken een zeer sterk herstel van de bedrijfswinsten in te prijzen in 2021.

Het is echter ook goed mogelijk dat herstel langer op zich laat wachten en onevenwichtig zal zijn. In dat geval achten topanalisten van onder meer zakenbank Goldman Sachs het goed mogelijk dat de beurs nog een keer inzakt.

LEES OOK: 4 redenen waarom aandelen opnieuw kunnen crashen, volgens de topstrateeg voor aandelen van Goldman Sachs