• Defensie start met een ICT-project om de communicatiemiddelen van het Nederlandse leger moderniseren.
  • Het project gaat zo’n 2,5 miljard euro kosten, meldt AG Connect op basis van een brief aan de Tweede Kamer van minister Kajsa Ollongren.
  • De landmacht, de bataljons van het Korps Mariniers, het Defensie Helikopter Commando en de marechaussee vallen onder het plan.

Het Nederlandse leger werkt nog veel met met verouderde communicatie-apparatuur die nodig aan vervanging toe is. Om dat te verbeteren zijn forse investeringen nodig. Die vallen onder een 2,5 miljard euro kostend ICT-project dat minister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer heeft voorgesteld, meldt AG Connect.

Het programma, dat intern ‘Foxtrot’ wordt genoemd, moet ertoe leiden dat er een nieuwe generatie softwaregestuurde militaire radio’s kan worden ingezet voor legeronderdelen. Hiermee moet het mogelijk worden om veilig militaire informatie te delen. Ook moeten de connectiviteitsmogelijkheden uitgebreid worden naar 4G/5G, Wifi en satellietcommunicatie.

De verouderde radiosystemen blijven voorlopig nog wel even operationeel, want Defensie heeft als doelstelling om Foxtrot in 2036 op te leveren.

Lees het hele artikel op AG Connect: Defensie steekt 2,5 miljard in gigantisch ICT-project