• Wave Financial is een grote vermogensbeheerders voor cryptobeleggingen en bedient een zeer rijke klantenkring.
  • De topman legt uit hoe je kunt inspelen op de trends rond gedecentraliseerde financiële diensten op de cryptomarkt.
  • Hij vertelt hoe hij belegt in ‘DeFi’ en tipt 3 tokens om in de gaten te houden.

De hausse van cryptomarkten dit jaar heeft de aandacht van zowel grote als kleine beleggers getrokken, van de meest geavanceerde vermogensbeheerders tot en met amateurs die alleen een telefoon hebben om via een app te handelen in cryptomunten.

Het in 2018 opgerichte Wave Financial is een Amerikaanse vermogensbeheerder die zich heeft gespecialiseerd in cryptobeleggingen. Inmiddels heeft deze financiële dienstverlener meer dan een half miljard dollar onder beheer, voornamelijk van zeer vermogende particuliere klanten.

In een recent interview met Insider gaf CEO David Siemer van Wave Financial aan dat zijn bedrijf zich deels toelegt op beleggingsstrategieën in het domein van ‘decentralised finance’. “Voor sommige cliënten die een relatief hoog risico acceptabel vinden, slepen we meer dan 30 procent rendement per jaar binnen. Je kunt met dit soort activa echt interessante dingen doen die niemand voor mogelijk hield.”

DeFi (decentralised finance) is een toepassing van de blockchaintechnologie op het gebied van financiële diensten, zoals bijvoorbeeld kredietverlening.

Blockchains zijn digitale logboeken waarop transacties worden vastgelegd, waarbij de verificatie van de transacties via een decentrale controle door meerdere computers plaatsvindt.

Het idee achter DeFi is om diensten die nu door banken en verzekeraars worden aangeboden via blockchains aan te bieden. Partijen kunnen dan direct met elkaar transacties doen, zonder dat een intermediair zoals een bank of verzekeraar nodig is om vertrouwen te waarborgen.

Handelen op DeFi-markten: hoog rendement, hoog risico

Door op DeFi-markten te handelen, hetzij met behulp van gedecentraliseerde fora als Uniswap of via cryptoleenplatforms zoals Compound, kunnen gebruikers relatief hoge rendementen behalen.

Wie zich op DeFi-platforms begeeft, moet wel een sterke maag hebben: een steile leercurve en zorgvuldig risicobeheer horen daarbij, volgens Siemer van Wave Financial.

Veel klanten voelen zich niet senang om zelf transacties te doen op DeFi-platforms, door bijvoorbeeld leningen te verstrekken, zegt Siemer. Hij raadt dit zelf ook af voor degenen met weinig ervaring in de cryptowereld.

Wave Financial voert zelf wel transacties uit op DeFi-fora namens klanten. "We vragen onze klanten vooraf om een disclaimer te tekenen waarin staat dat ze begrijpen dat deze strategie verschillende grotere risico's kent: er is natuurlijk het risico van prijsschommelingen van cryptomunten, er is een risico dat het platform waarop je handelt problemen krijgt en er is het tegenpartijrisico. Er is dus een kans, al is die niet erg groot, dat je je hele inleg kwijtraakt."

"Maar als klanten deze risico's begrijpen, dan voeren voeren we strategieën uit met een wat hoger risico en de kans op een hoger rendement. Bij deze strategieën zetten we ook ons eigen geld in. Het is dus niet zo dat we onze klanten blootstellen aan iets waar we zelf niet in geloven."

Hoe je de DeFi-markt bespeelt

De sleutel bij handelen op de DeFi-markt is een scherp inzicht in waar de risico's zitten, zegt Siemer.

De belangrijkste risico's zijn:

1. Platformrisico

Decentralised finance-platforms werken met zogenoemde smart contracts. Dat zijn stukjes computercode waarmee is vastgelegd hoe en onder welke voorwaarden een transactie uitgevoerd wordt op een blockchain.

De code geeft bijvoorbeeld de voorwaarden waaronder een belegging van eigenaar kan wisselen of een lening kan worden verstrekt. Zodra aan die voorwaarden is voldaan, wordt het contract automatisch uitgevoerd en komt er een transactie tot stand.

Een van de grote risico's bij DeFi-toepassingen is dat de voorwaarden die zijn vastgelegd in een smart contract niet correct worden geïmplementeerd bij daadwerkelijke transacties op een platform. Het gevolg is dat gebruikers geld kunnen verliezen, of dat het platform ontwerpfouten bevat waardoor het kwetsbaar is voor storingen of hacks.

"Een van de grootste belemmeringen voor DeFi-adoptie door de klassieke vermogensbeheerders is het gepercipieerde risico van platformstoringen en hacks", zegt Siemer. "Er zijn bijvoorbeeld een paar bekendere smart contracts de mist ingegaan, waarbij zo'n 400 miljoen dollar aan verlies werd geleden door participanten. Dat klinkt als veel en de pers zit er natuurlijk bovenop, omdat het interessant nieuws is. Maar er zit nu ongeveer 120 miljard dollar aan kapitaal in DeFi-platforms. Dus dat is een verliespercentage van slechts 0,3 procent voor een beleggingscategorie die gemiddeld 16 procent rendement oplevert."

Siemer werkt voornamelijk met Aave, een gedecentraliseerd leenplatform, maar ook met enkele andere DeFi-fora. Zijn team richt zich op de selectie en het gebruik van platforms waarvan de code regelmatig door externe partijen wordt gecontroleerd en waar het smart contract-platform echt robuust is.

"Platformrisico is veruit de grootste zorg in DeFi, daar komen onze grootste verliezen vandaan," zegt Siemer. "Aave is, naar mijn mening, het beste jongetje uit de klas. Daarom gebruiken we dit platform het vaakst."

2. Tegenpartijrisico

Een ander belangrijk risico is de mogelijkheid dat de tegenpartij bij een transactie in gebreke blijft, zegt Siemer. Simpel gezegd: als je geld uitleent, dat je de lening niet terugkrijgt.

In de meeste gevallen hebben DeFi-platforms een model waar er een onderpand moet worden ingebracht als iemand geld wil lenen.

Bij Wave Financial ligt de focus op de handel in leningen met een hoog onderpand, waarbij degene die geld heeft geleend 150 procent van de lening ter beschikking stelt als onderpand.

Hoe meer onderpand er opzij is gezet, hoe kleiner de kans dat de lening niet terugbetaald kan worden. Als je bijvoorbeeld een lening bezit waarbij het door onrust in de markt onzeker lijkt of de lening wordt terugbetaald, is de kans bij een lening met een hoog onderpand veel groter dat het uiteindelijk toch goed komt.

Bij leningen met een lager onderpand is de rente vaak veel hoger, maar dat is in dit geval volgens Siemer juist een valkuil. Op het moment dat er problemen ontstaan, ben je met dergelijke leningen veel sneller je geld kwijt.

Beleggen in DeFi en crypto

Wave Financial is de afgelopen negen maanden een stuk actiever geworden op DeFi-fora. Siemer noemt drie tokens van dergelijke platforms die hij interessant vindt en waarin hij heeft belegd.

  1. AAVE, het token van het Aave-platform.
  2. SNX, de munt van het derivatenplatform Synthetix.
  3. BOND, een token van een gedecentraliseerd finance risk protocol dat bekendstaat als BarnBridge.

"Ik denk dat veel van de DeFi-munten, ook al zijn ze flink gestegen, nog steeds ondergewaardeerd zijn. Dat geldt voor SushiSwap en Aave, maar ook voor Uniswap", zegt Siemer. "De inkomsten op deze platforms, die naar de tokenhouders vloeien, zijn enorm. Uniswap alleen al genereert zo'n 6 miljoen dollar per dag – dus 2,2 miljard per jaar – en groeit heel snel."

Zelf aan de slag met DeFi? Zie het als leergeld

Natuurlijk kunnen beleggers ook zelf uitvogelen hoe de DeFi-wereld werkt, maar dat kost tijd, moeite en brengt risico's mee.

Voor beginners draait het allemaal om experimenteren, zegt Siemer. "Mijn advies aan iedereen, ook aan sommige van mijn cliënten die geïnteresseerd zijn: zet niet meer 500 dollar in, koop iets met een onderpand en ga ermee spelen. In het ergste geval verlies je 500 dollar."

Pas als je persoonlijk meemaakt hoe het mis kan gaan, kun je echt leren begrijpen waar het om draait, concludeert Siemer.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Professionele beleggers hebben crashmaand mei gebruikt om op een lager niveau in te stappen in crypto: ether krijgt daarbij de voorkeur boven bitcoin