De meeste cryptomunten gaan weer even omhoog, na heftige periode eind vorige en begin deze week op verschillende digitale handelsfora.

Zo ziet het scorebord er donderdag rond zes uur ’s avonds uit:

Bitcoin: $8.296 (+9,8%)

Ethereum: $807 (+8%)

Litecoin: $144 (+7,2%)

Bitcoincash: $1.259 (+32,7%)

Ripple: $0,75 (+5,5%)

Analist Mati Greenspan van handelsplatform eToro zegt het volgende: "De cryptomarkten blijven stuiteren, vooral dankzij een mildere behandeling door Amerikaanse wetgevers." In een Senaatscommissie meldden twee toezichthouders dat ze voorlopig geen noodzaak zien om cryptomunten aan banden te leggen, maar dat ze de markt wel goed volgen om te kijken wanneer dat zou veranderen.

Ondanks het herstel van de afgelopen twee dagen is de bitcoin nog altijd 20 procent minder waard dan een week geleden.

Een Britse bitcoin-startup genaamd The London Block Exchange schrijft in haar marktrapport van donderdag: "Het weekend is doorgaans een periode met lagere handelsvolumes en inherent wildere koersbewegingen  - met een kans op dalingen. We raden dus aan om koersen nauwlettend te volgen, om voeling te houden met de richting van de markt. Vandaag was voorloppig positief, maar het blijft onmogelijk om de richting op de korte termijn te voorspellen."

De traditionele bankensector blijft overigens kritisch op cryptomunten. President van de Wereldbank Jim Yong Kim toont zich vooralsnog niet onder de indruk: "Wat betreft de bitcoin en andere cryptomunten: wij kijken hier ook naar, maar ik begrijp vooralsnog dat de meerderheid van de munten eigenlijk piramidespelen zijn."

Hij refereert daarme aan de beroemde ponzifraude, vernoemd naar oplichter Charles Ponzi. Uitbetalingen in een dergelijk schema worden louter gefinancierd met inleg van nieuwe investeerders, waardoor een onhoudbaar systeem wordt opgebouwd.