Bij de bombardementen van de VS op Syrische doelen in de gifgasproductie, zette de Amerikaanse krijgsmacht nieuwe wapens voor het eerst in. Volgens het Pentagon functioneerden deze precies zoals de ontwerpers hoopten.

Het bombardement, waarbij ook de Britten en Fransen betrokken waren, vernietigden grotendeels drie doelen, waaronder ten eerste het Barzah-complex waar het regime van de Syrische president Assad naar verluidt gifgas produceerde. De Him Shinshar-bunker en een depot bij de stad Homs waren eveneens doelwitten.

“Nauwkeurig, overweldigend en effectief”, zo omschreef generaal Kenneth McKenzie de aanval. “Deze aanvallen op meerdere doelen waren afdoende om de Syrische luchtafweer te omzeilen.”

Het Amerikaanse leger maakte voor het eerst gebruik van de Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range – ook wel bekend als de JASSM-ER – en de snelle onderzeeër uit de Virginia-klasse. Beide wapens lijken perfect gefunctioneerd te hebben.

De JASSM kan doelen van ver raken

JASSM-ER
De B1-bommenwerper lanceert een JASSM-raket. Foto: Lockheed Martin

Een traditioneel bombardement gebeurt van vlak boven het beoogde doel, maar de JASSM-raket kan op eigen kracht zijn doelwit bereiken.

Nadat bijvoorbeeld een B-1 of F-16 de raket dropt, neemt de raketmotor de voortstuwing over. Piloten hoeven daarom soms niet eens het vijandige luchtruim binnen te dringen. Het lijkt erop dat de Amerikaanse luchtmacht precies die eigenschap benutte in het geval van het gifgascomplex.

Het bereik van de JASSM is een imposante 900 kilometer en de buitenkant is voorzien van stealth-bekleding waardoor het wapen volgens de ontwikkelaars 'extreem moeilijk te verslaan' is.

Hoewel de raket al sinds 2009 dienstdoet in onder meer de VS, Finland, Polen en Australië, was afgelopen vrijdag de primeur voor de VS. Een B-1-toestel wierp 19 van de raketten af. Allen troffen doel op de Barzah-onderzoeksfaciliteiten.

De Virginia-onderzeëer is een van de stilste in de wereld

USS Virginia, Virginia Class submarine
De USS Virginia keert terug op de werf na een eerste testvaart in 2004. Foto: US Navy

Alle onderzeeër die de Verenigde Staten bezitten, hebben een nucleaire reactor aan boord voor de energievoorzieningen en aandrijving. De Virginia-klasse is vrij nieuw, daterend uit 2004, en is volgens sommigen het stilste type aanvalsonderzeeër ter wereld.

Met twaalf verticale lanceerbuizen kan het kruisraketten afvuren. De Virginia heeft ook vier torpedobuizen van 530 millimeter. In de operatie op vrijdag vuurde de USS John Warner zes Tomahawk-kruisraketten af. Andere, gewone schepen vuurden samen nog eens 60 Tomahawks af vanuit de Rode Zee en Perzische Golf.

De John Warner was het enige Amerikaans schip dat vanuit de Middellandse Zee opereerde. De aanzienlijke aanwezigheid van Rusland in die zee is daar waarschijnlijk de reden voor.

Rusland steunt Assad onder meer omdat het een marinebasis onderhoudt aan de Syrische kust. Een Russische admiraal had gedreigd een Amerikaanse oorlogsbodem in de Middellandse zee tot zinken te brengen als het raketten op Syrië zou afvuren. Daarom koos het Pentagon voor een moeilijk te detecteren onderzeeër.