De twee vrouwen die worden beschuldigd van de moord op de halfbroer van Kim Jong-un met zenuwgas, zijn goed getrainde moordenaars. Maar ze houden zich van de domme om hun straf te ontlopen. Dat zegt de Maleisische aanklager die probeert hen veroordeeld te krijgen.

Siti Aisyah en Doan Thi Huong zijn aangeklaagd voor de moord op Kim Jong-nam op de luchthaven van Kuala Lumpur in februari 2017. Ze zeggen zelf dat ze erin geluisd zijn door mensen die zeiden dat het ging om een grap voor een tv-programma.

Hieronder een filmpje van de aanval:

Maar volgens de Maleisische aanklager Wan Shaharuddin Wan Ladin is die verklaring een hele ingenieuze poging om letterlijk weg te komen met de moord.

Hij zei dat de manier waarop de moord is gepleegd, bewijst dat de twee uiterst goed getrainde professionele moordenaars zijn en maakte de vergelijking met James Bond-films.

Volgens persbureau AP zei hij: "Dit soort afrekeningen zijn alleen te zien in James Bond-films en de twee vrouwen zijn absoluut geen zondebok. Ze wisten heel goed wat ze deden."

Kim Jong Nam

Foto: Kim Jong-nam in 2007. Bron: Reuters/KYODO Kyodo

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider, zou uit de gratie zijn geraakt en werd vermoord met VX-zenuwgas dat in zijn gezicht en ogen werd gespoten.

De Maleisische autoriteiten vervolgen Aisyah en Doan, maar proberen wel alle politieke intriges rondom de moord buiten de deur te houden. De beide vrouwen stellen dat ze onschuldig zijn, maar moeten vrezen voor de doodstraf als de jury hen niet gelooft.

Doan Thi Huong alleged Kim Jong Nam assassin

Foto: Doan Thi Huong verlaat de rechtbank in Maleisië. Bron: AP

Siti Aisyah alleged Kim Jong Nam assassin court March 2018

Foto: Siti Aisyah tijdens het proces eerder dit jaar. Bron: AP

Wan Shaharuddin zegt dat de vrouwen volledig bewust waren van wat ze deden, omdat ze expres op de ogen van Kim mikten en na de aanval snel hun handen wasten. Kim woog bijna 100 kilo en is 1.70 meter lang en volgens de aanklager hebben de vrouwen flink wat fysieke kracht moeten gebruiken om het gif in zijn ogen en gezicht te smeren.

De vrouwen werden op geen enkele manier gedwongen om Kim aan te vallen, betoogde Wan Shaharuddin. En hoewel ze zeiden dat het om een grap zou gaan, was er weinig humor te bekennen in hun gedrag tijdens de aanval.

De operatie is dan mogelijk wel beraamd in Noord-Korea, maar volgens de aanklager zijn de vrouwen de daadwerkelijke moordenaars en hebben zij het plan uitgevoerd en daarmee direct de dood van Kim veroorzaakt.

Hij geeft toe dat het politieonderzoek niet perfect was, maar zegt dat de vrouwen geen antwoord hebben op de vraag waarom er VX is gevonden op hun kleding en onder de nagels van Huong, en waarom ze Kim echt aanvielen als ze dachten dat het om een grap ging.

"Als ze blijven zwijgen zullen al die vragen onbeantwoord blijven en moeten ze veroordeeld worden", zegt hij.

hazmat malaysia kim jong nam

Foto: Veiligheidscontrole op het vliegveld van Kuala Lumpur. Bron: REUTERS/Edgar Su

De advocaat van Aisyah zegt dat de zaak is gebaseerd op "flinterdun bewijs" met heel veel "gaten". Er zou ook geen sprake zijn geweest van een eerlijk proces. De advocaten van beide vrouwen wijzen op het rammelende onderzoek en de aanklacht waarin vier namen ontbraken.

Aisyah en Huong gedroegen zich op de laatste dag van hun rechtszaak kalm en gaven hun advocaten en ambassademedewerkers een hand.