Visvrije tonyn, kipstuckjes en gerookte speckjes. Die productnamen moet De Vegetarische Slager van de verpakkingen halen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dat de namen verwarrend en misleidend zijn en dat is in strijd met de Warenwet, schrijft de Volkskrant.

Ook al worden de namen van vlees- en visvervangers iets anders geschreven, ze doen wel aan het oorspronkelijke product denken, aldus de NVWA in een toelichting. Dat veroorzaakt verwarring, vindt de toezichthouder.

De Vegetarische Slager moet de namen van zijn vleesvervangers voor april 2018 wijzigen, anders dreigt er een boete.

Politiek gemotiveerde actie?

Bij het bedrijf is met verbazing gereageerd op het besluit. Mede-oprichter Niko Koffeman wijst er in de Volkskrant op dat onder meer Vivera en Good Bite vergelijkbare namen gebruiken voor hun vleesvervangers, maar dat zij geen bericht hebben gehad van de NVWA.

Koffeman spreekt van een "politiek gemotiveerde" actie, die mogelijk door de vleesindustrie is opgezet. Koffeman zit namens de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. Jaap Korteweg, de andere mede-oprichter van De Vegetarische Slager, is de ex-partner van fractievoorzitter Marianne Thieme.

De NVWA zegt dat ze één klacht hebben ontvangen en naar aanleiding daarvan onderzoek hebben gedaan, onder meer op de website van de Vegetarische Slager. De vegetarische gehaktballetjes van Unox, AH Vega Fijngehakt, Vegetarisch Kruimgehakt van Jumbo, Vivera Plantaardige Kipstukjes en Goodbite Vegetarisch Vers Gehakt worden vooralsnog ongemoeid gelaten.

"Daar hebben we geen klacht over ontvangen en geen onderzoek naar gedaan'', aldus een woordvoerder van de NVWA. "Daar hebben we dus geen oordeel over.'' Als er een klacht wordt ingediend, zal de warenautoriteit die per product beoordelen.

Wel voegt de NVWA er aan toe dat producenten zich aan dezelfde regels moeten houden: consumenten mogen niet worden misleid door een combinatie van vegetarische vleesvervangers en toevoegingen van dieren of vleesproducten. "Producenten zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de Warenwet."

 

Gelijke monniken, gelijke kappen

Ook de Consumentenbond is verbaasd over de maatregel van de NVWA. "Gelijke monniken, gelijke kappen, zou je zeggen", reageert de bond. "Uit eigen onderzoek weten we dat vegetarische producten niet of nauwelijks tot klachten of misverstanden leiden."

Volgens de Consumentenbond staat op verpakkingen van de Vegetarische Slager heel groot dat het om een vegetarisch product gaan. "En dat is dus geen vlees."

Op de Visvrije Tonyn van de Vegetarische Slager staat nadrukkelijk vermeld dat soja de bron van eiwitten is en ook daar heeft de bond geen problemen mee. Meer zorgen bestaan over de gezondheidsclaims van producten waarin veel verborgen suikers zitten.

Discussie speelt al jaren

De discussie over de namen van vleesvervangers speelt al sinds 2012. Toen maakte CDA-Kamerlid Jaco Geurts bezwaar tegen het gebruik van vleesnamen als gehaktballen en spekjes voor vegetarische producten.

De Vegetarische Slager paste daarop de verpakkingen aan. 'Kipstukjes' werd 'kipstuckjes' en 'tonijn' werd 'visvrije tonyn'. Sinds september staat er ook duidelijk op de verpakking dat de inhoud vegetarisch is.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei in januari dit jaar in antwoord op Kamervragen niet voor een verbod te zijn op het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit.

Mocht de NVWA een boete opleggen, dan gaat De Vegetarische Slager volgens Koffeman zeker in beroep.

LEES OOK: Dit zit er in de hamburger van De Vegetarische Slager