De Tweede Kamer is voor goedkeuring van het Oekraïneverdrag. Een grote meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks steunt de oplossing van het kabinet die is bedacht om de nee-stem van het referendum een plek te geven in de afspraken tussen de EU en Oekraïne.

Dat is dinsdag definitief duidelijk geworden tijdens een debat in de Kamer met premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

PvdA-Kamerlid Marit Maij vindt dat het verdrag nodig is om “een kwetsbare buur” te ondersteunen. “We moeten een sterke lijn trekken tegen grote buur Poetin.”

Bindende verklaring

Tijdens het raadgevend referendum vorig jaar april wees een meerderheid het verdrag over onder meer economische samenwerking af. Rutte wilde het verdrag daarna niet afschrijven, maar wel met een oplossing komen voor de zorgen die er volgens hem leefden.

Dat werd een juridisch bindende verklaring bij het verdrag. Daarin staat onder meer dat Oekraïne met het verdrag geen zicht krijgt op het (kandidaat-)lidmaatschap van de EU. Ook maakt het duidelijk dat EU-lidstaten niet worden verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen. In december stemden de andere EU-lidstaten daarmee in.

Kritiek op inlegvel

Op de constructie is ook nog steeds kritiek. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een "leeg inlegvelletje'' dat bovendien "niets verandert'' aan het verdrag. Zijn partij zal tegenstemmen.

Ook volgens Harm Beertema van de PVV wordt er geen recht gedaan aan bezwaren. Hij stelt overigens dat het CDA het principiële masker in de Tweede Kamer nog even op houdt, maar dat de zaak in de Eerste Kamer al is beklonken.

De Raad van State uitte onlangs nog kritiek op de verklaring. Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet oordeelde dat de juridische betekenis ervan nog te vaag is. Ook vindt ze de betekenis voor Oekraïne, dat niet heeft getekend voor de verklaring, onvoldoende helder gemaakt.

In de Tweede Kamer is er dus voldoende steun voor de aanpassing. Na de verkiezingen van 15 maart buigt de Eerste Kamer zich over het onderwerp buigen. Het kabinet is daar afhankelijk van de steun van twee CDA-senatoren.