Wie spaargeld op een vrij opneembare rekening met een variabele rente heeft staan, kan de inflatie net voor blijven. Maar het rendement blijft uiterst mager en de druk van de vermogensbelasting is hoog.

De inflatie daalde flink aan het begin van het jaar en schommelde lange tijd rond het nulpunt. Maar in oktober steeg de geldontwaarding plots tot 0,4 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Dat komt met name door de hogere brandstofprijzen, die op het hoogste punt in ruim een jaar staan. Aan de pomp kostte een liter benzine in oktober 1,52 euro, 4 eurocent meer dan een jaar eerder.

Het CBS bepaalt de inflatie door de prijzen van een groep goederen en diensten te volgen. Dit mandje is gebaseerd op wat de Nederlandse bevolking gemiddeld consumeert. De kosten van huisvesting, energie en water het zwaarst mee. Eten en drinken is goed voor 10 procent van het mandje.

Voor spaarders is de stijgende inflatie een kleine tegenvaller. Om spaargeld waardevast te houden is het belangrijk dat de spaarrente hoger is dan de gemiddelde inflatie.

Kijk je naar de ontwikkeling van variabele spaarrentes in het afgelopen half jaar, dan zijn deze net als de inflatie ook een stuk gedaald. Het hoogste tarief ligt op 0,8 procent, zo blijkt uit gegevens van de site Spaarinformatie.nl.

Met de hoogste variabele spaarrentes is het mogelijk om de inflatie net voor te blijven, zo blijkt uit onderstaande grafiek.

Maar daarmee blijft het rendement op spaargeld uiterst mager. Wie bijvoorbeeld meer dan 24.437 euro aan spaargeld en beleggingen heeft, betaalt boven deze drempel de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. De combinatie van de inflatie van 0,4 procent en de belasting van 1,2 procent zorgt ervoor dat de koopkracht van spaargeld daalt, als je een variabele rente hebt.

Om vermogen dat onder de heffing in box 3 valt waardevast te houden is een rendement van minimaal 1,6 procent nodig (optelsom van de inflatie en de vermogensbelasting). Treurig genoeg moet je daarvoor inmiddels een spaardeposito afsluiten waarbij het geld minimaal 10 jaar vaststaat. De hoogste spaarrente voor tienjarige deposito’s is namelijk 1,6 procent.

LEES OOK: Dit verandert er in 2017 fiscaal met schenken, sparen, beleggen en hypotheken