Heel even was hij de rijkste persoon op aarde, toch blijft Zara-eigenaar Amancio Ortega een mysterieus figuur.

Dinsdag passeerde Ortega Microsoft-oprichter Bill Gates als rijkste man, becijferde Forbes. De Spanjaard was een korte tijd 200 miljoen dollar meer waard dan Gates doordat het aandeel van Inditex, het moederbedrijf van Zara, steeg op de beurs.

Volgens het zakenblad stond Ortega drie keer eerder boven aan de ranglijst staat, maar hij wist de toppositie telkens maar een dag vol te houden. Dat was ook nu weer het geval. Aan het einde van de dag was Ortega gezakt naar plek twee – achter Gates, maar voor Amazon-baas Jeff Bezos

Ondanks zijn enorme vermogen hebben maar weinig mensen van Ortega gehoord. De Spanjaard is enorm op zijn privacy gesteld, vertoont zich zelden in het openbaar en gaf slechts een handjevol interviews in zijn ongelofelijke carrière.

Die loopbaan begon toen hij, al in 1975, met zijn vrouw de modeketen Zara begon. Vandaag de dag heeft zijn mode-imperium Inditex – dat naast Zara ook onder meer eigenaar is van de merken Pull&Bear, Bershka en Massimo Dutti – het reusachtige aantal van 7.385 vestigingen.

En hoewel we weinig over Ortega weten, kunnen we toch nog een aardig lijstje samenstellen.


Amancio Ortega was heel even de rijkste man ter wereld, met een geschat vermogen van ruim $85 miljard (€71 miljard)

Foto: Getty Images / Xurxo Lobato

Bron: Bloomberg


Maar hij wist die positie maar een paar uur vol te houden. Bill Gates is nu weer de rijkste man, met Ortega op twee en Jeff Bezos op drie. Daarna komen Warren Buffet, Mark Zuckerberg en Carlos Slim. 

Foto: Jeff Vinick/Getty Images

De 81-jarige Ortega heeft een lange carrière achter de rug. Hij komt ter wereld in het piepkleine bergdorpje Busdongo de Arbas, op ruim vier uur rijden ten noordwesten van Madrid

Foto: José Antonio Gil Martínez

Sinds 2001 is hij getrouwd met zijn tweede vrouw, Flora

Foto: born-rich.com

Bron: Bloomberg


Ortega is namelijk in 1986 gescheiden van zijn eerste vrouw en mede-oprichter van Zara, Rosalia Mera. Zij groeide uit tot de rijkste vrouw van Spanje en overleed in 2013.

Foto: Todd Williamson/Invision AP

Bron: Associated Press


Zijn dochter Marta is een socialite die trouwde met de beste Spaanse springruiter Sergio Álvarez Moya

Foto: Getty Images

Bron: ThinkSpain.com


De sfeervolle kuststad La Coruña, aan de Atlantische Oceaan, is de woonplaats van Ortega. Met Flora bewoont hij er een discreet appartement.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Forbes


Ortega is op zijn privacy gesteld en gaf tot 2012 aan slechts drie journalisten een interview.

Het Spaanse kledingwinkelconcern Inditex heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar zijn omzet verder opgevoerd. Het moederbedrijf van Zara breidde zijn aanwezigheid in 40 landen uit, maar wist ook in winkels die al langer open zijn meer te verkopen. 's Werelds grootste uitbater van kledingwinkelketens zag de omzet afgelopen halfjaar met 6 procent groeien naar 8,1 miljard euro. De verkopen in winkels die langer dan een jaar open zijn, gingen daarbij met 4,5 procent omhoog. De nettowinst zakte met 2 procent naar 928 miljoen euro. Ondanks die daling overtrof het resultaat de verwachtingen van analisten, die gemiddeld rekenden op 910 miljoen euro. Inditex, dat naast Zara ook onder meer de kledingketens Bershka en Massimo Dutti uitbaat, heeft nu 6460 winkels in 88 landen. In de voorbije 12 maanden creëerde het concern naar eigen zeggen ruim 8000 nieuwe banen, waarvan 1200 in Spanje. Het concern breidt ook zijn aanwezigheid op internet steeds verder uit. De webwinkels van Inditex zijn nu actief in 20 landen. Dit jaar komen daar onder meer China, Zuid-Korea en Mexico bij. Zara kwam eind vorige maand in opspraak door een shirt dat veel mensen deed denken aan concentratiekampkleding met Jodenster. Het gestreepte shirt met goudgele ster, volgens Zara bedoeld als sheriff-ster, werd uit de verkoop gehaald.
Foto: EPA

Bron: Bloomberg


Hij draagt simpele kleding, maar niets dat ook bij Zara in het rek hangt: een blauwe blazer, wit overhemd en een grijze broek.

Foto: how-rich.org

Bron: Bloomberg


Elke dag bezoekt hij hetzelfde koffietentje en eet hij lunch in de bedrijfskantine met zijn werknemers - al hebben we daar helaas geen beeld van.

Foto: Reuters

Bronnen: Publico.es en adlatina.com


In zijn vrije tijd mag Ortega zich graag bezighouden met paardensport. Hij bezit zelfs een manege in de regio Finisterre, niet ver van zijn huis.

Foto: Ortega met zijn dochter Marta. Bron: Getty Images

Bron: Elite Choice


Ook in de provincie Galicië heeft Ortega een boerderij waar hij geiten en kippen verzorgt in het weekend.

Foto: Shutterstock/Miguel

Bron: Fortune


Zijn enorme succes met Inditex leidt tot ontmoetingen met de hoogste figuren in Spanje, zoals hier met prinses Letizia en de toenmalige kroonprins Felipe - die sinds 2014 koning Felipe VI is.

Foto: Reuters/Miguel Vidal

Een van de hoogste gebouwen van Spanje, de Torre Picasso in Madrid, behoort tot het imperium van Ortega. Hij kocht de toren voor 400 miljoen euro.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Elite Choice


En dat is niet zijn enige wolkenkrabber, want Ortega bezit de Epic Residences and Hotel in Miami, één van de beste hotels van de VS.

Foto: Epic Hotel

Bron: Elite Choice


De Audi A8 waarin Ortega zich verplaatst zou meer draaien om comfort dan om luxe.

Foto: Audi

Bron: Elite Choice


Voor de langere afstanden vliegt hij in een Bombardier Global Express 5000, die een prijskaartje heeft van 45 miljoen dollar.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Elite Choice


Hij neemt alleen nauwelijks de tijd om op vakantie te gaan - werken is te leuk.

Foto: Xaume Olleros/Getty Images

Bron: adlatina.com