De gemiddelde Nederlandse bruiloft kost al gauw tienduizenden euro’s.

Een bedrag van vijf cijfers is natuurlijk énorm, als je je bedenkt dat het om één dag gaat. Tenzij je natuurlijk ultrarijk bent, of zo rijk als royalty.

Komende maand zal de wereld getuigen zijn van de grootste koninklijke bruiloft in jaren. Meghan Markle en prins Harry gaan op 19 mei aanstaande trouwen in St. George’s Chapel in Windsor. Direct na de ceremonie begint de parade met de koninklijke koets en later op de dag vindt de receptie plaats bij Windsor Castle.

Kensington Palace neemt de kosten van de bruiloft grotendeels voor zijn rekening, deze wordt traditioneel gezien door de familie van de bruid gedragen.

Hetzelfde was het geval voor Kate Middleton en haar huwelijk met prins William in 2011. Het enige item dat Middleton toen zelf betaalde was de zes-cijferige jurk van Alexander McQueen. Het totale huwelijksfeest kostte destijds 27 miljoen euro (23,7 miljoen pond).

Het feestje van Markle en prins Harry zal naar verluidt meer dan 36,6 miljoen euro (32 miljoen pond) kosten, volgens schattingen van Bride Book.

Op een typische huwelijksbegroting is de locatie de grootste kostenpost, vaak de helft van de totale kosten. De toegang tot St. George's Chapel - en de grote zaal waar de bruiloftreceptie plaatsvindt - is natuurlijk gratis voor het stel. Ook het vervoer is gratis, dankzij de Queen's vloot bestaande uit Rolls-Royces, Daimlers en Bentleys.

De grootste kostenpost voor het paar? Veiligheid. Het beschermen van Markle, prins Harry plus duizenden gasten en toeschouwers kost Kensington Palace een kolossale 34 miljoen euro (30 miljoen pond), schat Bride Book. Denk daarbij aan de kosten voor sluipschutters, politie in burger, militaire technologieën en drones. Ook bij Kate Middleton en prins William ging het grootste deel van het huwelijksbudget op aan beveiligingskosten.

De daadwerkelijke bruiloft, inclusief eten, taarten, entertainment, kleding en de huwelijksreis kost ongeveer 2,3 miljoen euro.

Bekijk hieronder de berekening van Bride Book van wat de bruiloft ongeveer gaat kosten.


Eten en drinken — € 547.000 (£ 479.000). Catering is nodig voor zowel de formele lunchreceptie als de dinerreceptie voor vrienden en familie. De kwalitatieve champagne, wijn en whisky komt waarschijnlijk uit de kelders van het Koninklijk Paleis. De favoriete champagne van de koninklijke familie, Bollinger, kost bijna € 91 (£ 80) per fles. Er wordt dus ongeveer € 155.000 (£ 136,000) alleen al aan champagne uitgegeven.

Foto: Benoit Tessier/Reuters

Bron: Bride Book


Trouwjurk — € 343.000 (£ 300.000). De geruchtenmolen draait overuren als het gaat om Markles jurk, die naar verluidt een prijskaartje van zes cijfers zal hebben en betaald wordt door de bruid zelf. Markle is een mode-icoon in wording en zal naar verwachting kiezen voor een traditioneel ontwerp met een uniek detail.

Foto: CARL DE SOUZA / Getty

Bron: INSIDER


Onderdak — € 400.000 (£350.000). Hoewel Markle en prins Harry St. George's Chapel gratis kunnen gebruiken, hebben ze na de receptie in de Grote Zaal van St. George's een grote evenemententent nodig om gasten op het terrein te ontvangen.

Foto: St. George's Chapel in Windsor. Wikimedia Commons

Bron: Bride Book


Muziek — € 343.000 (£ 300.000). Voor de ceremonie is een organist en koor geregeld en op de receptie draait een dj en is er een live band. Het ministerie van Defensie heeft naar verluidt ook voor € 103.000 (£90,000) aan gepersonaliseerde, verzilverde trompetten besteld.

Foto: Colin Dewar/Shutterstock

Bron: Bride Book


Uitnodigingen en bedankjes — € 232.000 (£203.000). Kensington Palace kondigde in maart aan dat de Britse drukkerij Barnard en Westwood de uitnodigingen maakt met daarop het wapen van de Prince of Wales in goudkleur gedrukt. De bruiloftbedankjes zullen iets kleins en persoonlijks zijn, aldus Bride Book.

Foto: Victoria Jones / AP

Bron: Bride Book


Productie/decoratie — € 149.000 (£130.000). Een topproductiebureau uit Londen zal naar verwachting van Windsor Castle een modern sprookje maken. Denk hierbij aan verlichting, dansvloeren, bars en zitplaatsen.

Foto: Mambographer/Shutterstock

Bloemen — € 126.000 (£110.000). Een van de beste bloemisten in luxe boeketten zal zowel de kapel als de buitentent versieren. De boeketten van de bruidsmeisjes zijn daarbij inbegrepen. Pioenrozen spelen volgens roddels een hoofdrol.

Foto: Jennifer Montgomery/Shutterstock

Bron: Bride Book


Entertainment — € 63.000 (£55.000). Een photobooth, kinderanimatie en een vuurwerkshow houden de honderden gasten bezig tijdens de receptie.

Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Bron: Bride Book


Bruidstaart — € 57.000 (£50.000). Gasten zullen genieten van een citroen-vlierbloesemtaart bedekt met botercrème en verse bloemen, gemaakt door de in Californië opgegroeide banketbakker Claire Ptak.

Foto: Ruslan Shramko/Shutterstock

Bron: INSIDER


Luxe toiletten — € 40.000 (£35.000). Een noodzaak als je honderden gasten mag ontvangen.

Foto: Shutterstock/August_0802

Bron: Bride Book


Fotograaf/Videograaf — € 19.000 (£17.000). Pers is niet toegestaan tijdens de receptie, dus een trouwfotograaf en videograaf zullen de hele dag vastleggen. Ze zullen ook meerdere fotoboeken samenstellen tegen een meerprijs.

Foto: Stakhov Yuriy/Shutterstock

Kleding voor het feest — € 16.800 (£14.700). Door de stijlvolle jurken van de bruidsmeisjes, smokings van de bruidsjonkers en de outfits van de bloemenmeisjes en -jongens zal dit ook een grote kostenpost zijn.

Foto: Bogdan Sonjachnyj/Shutterstock

Bron: Bride Book


Beauty — € 11.000 (£10.000). Er zal een haar- en make-upteam aanwezig zijn om Markle en de rest van familie er de hele dag goed uit te laten zien.

Foto:  IVASHstudio/Shutterstock

Bron: Bride Book


Trouwringen — € 7.000 (£6.000). De trouwringen worden gemaakt met het Welshe goud van de koninklijke familie. Het is niet direct een extra kostenpost, maar deze ringen zijn ongelofelijk waardevol.

Foto: Getty/Chris Jackson

Bron: Bride Book


Bonus: de huwelijksreis — € 137.000 (£120.000). De expert van Bride Book voorspelt dat Markle en Prins Harry een pre-wedding reis zullen maken, en daarnaast een vakantie met vrienden als de aandacht voor de bruiloft wat is afgenomen. Markle zou de rekening betalen als geschenk aan haar nieuwe man.

Foto: Facebook, Necker Island

Bron: Bride Book

LEES OOK: We weten niet welke aandelen koning Willem-Alexander bezit – dat zou openbaar moeten zijn