De rijkste Europeanen hadden maandag een lucratieve dag nadat de dreiging van een Franse politieke ruk naar rechts slonk als gevolg van de uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Ze zagen hun kapitaal groeien met zo’n 25 miljard euro, dat blijkt uit data van Bloomberg.

Aandelen in heel Europa schommelden maandag nadat de eerste ronde van de Franse verkiezingen duidelijk maakte dat het land gaat kiezen tussen de rechtse kandidaat van Front National, Marine le Pen, en de gematigde Emmanuel Macron.

Bloomberg, dat een speciale index heeft voor het vermogen van miljardairs wereldwijd, zei dat het kapitaal van de Europeanen op de lijst maandag groeide met 2,6 procent.

De Spaanse miljardair Amancio Ortega, eigenaar van Zara, boekte het beste resultaat. Hij haalde zo’n 2,7 miljard euro op, daarmee is hij nu de tweede rijkste man ter wereld met een vermogen van een dikke 73 miljard euro. Zijn kapitaal groeide dit jaar met zo’n 6,5 miljard.

Ortega startte zijn werkzame leven als manusje-van-alles voor een winkel. Hij werkte zichzelf omhoog en richtte op zijn veertigste in de Noord-Spaanse stad A Coruña de kledingketen Zara op, dat was in 1975.

Macron is de favoriet in de financiële wereld

De algemene opvatting na de eerste ronde van de Franse verkiezingen is dat Macron de tweede ronde wint. Hij is in elk geval de favoriet op de financiële markten, gezien het feit dat hij Frankrijk in de euro en de EU wil houden.

De koers van de euro staat op het hoogste punt in vijf maanden. De aandelenkoersen volgden. Het Franse CAC 40 opende maandag met een verbluffende 4,5 procent winst. Andere Europese aandelenbeurzen groeiden tussen de 2 en 4 procent. De meeste beurzen maakten een sprong bij de opening en hielden die groei gedurende de hele dag vast.

De prestatie van de CAC 40 was in geen negen jaar vertoond.

Hier zie je hoe de CAC zich ontwikkelde op maandag:

Screen Shot 2017 04 24 at 16.46.56

Foto: Investing.com

Elders behaalden de twee grootste beurzen ook recordwinsten. Het Duitse DAX behaalde het hoogste punt ooit, net als het Britse FTSE 250.

Hieronder zie je de resultaten:

Screen Shot 2017 04 24 at 16.45.59

Foto: Investing.com

LEES OOK: Waarom Marine Le Pen zich terugtrekt als de voorzitter van de partij die haar groot heeft gemaakt: Front National