De Poolse regering probeert het conflict over de manier waarop zij omgaat met de rechterlijke macht in het land persoonlijk te maken.

Polen ligt in de ogen van minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski niet overhoop met de Europese Commissie of de Europese Unie als het gaat over het respecteren van de regels van de rechtsstaat – dat wil zeggen het in acht nemen van de scheiding van de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht.

Nee, Polen heeft een probleem met één individu: eurocommissaris Frans Timmermans, de nummer twee in de Europese Commissie, zo stelt Waszczykowski tegenover de site Politico. “Er zijn zijn spanningen tussen Polen en één eurocommissaris. (…) In Polen leeft het gevoel dat dit een persoonlijke kruistocht is van Timmermans, want de dingen waar hij ons van beschuldigt zijn al lang geleden door het parlement bepaald.”

Timmermans heeft de Poolse regering herhaaldelijk bekritiseerd, onder meer over de beslissing om rechters die door de vorige regering waren benoemd voor het Hooggerechtshof, niet in functie te laten treden.

Onderzoek naar Polen

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar het nakomen van de regels van de rechtsstaat door de Poolse regering. In theorie kan de Commissie sancties opleggen en stemrechten binnen de EU ontnemen.

Volgens Politico worden de zorgen over Polen breed gedeeld binnen de Europese Commissie, maar het is wel zo dat Timmermans uitgesproken scherp is geweest in zijn publieke kritiek.

De huidige Poolse regering is overigens ook geen fan van Donald Tusk, de Pool die de Europese Raad van regeringsleiders leidt – politiek gezien is Tusk een grote rivaal van de zittende conservatieve Poolse regering.

Lees ook op Business Insider

Minister van Buitenlandse Zaken Waszczykowski stelt tegenover Politico dat de Europese Commissie in de ogen van de Poolse regering betreft ver buiten zijn mandaat is getreden met de beschuldigingen aan Polen. “Wij kunnen dit niet accepteren. We kunnen niet accepteren dat een stel bureaucraten toezicht houdt en oordelen velt over lidstaten.”

LEES OOK: 10 belangrijke dingen die zich nu afspelen in de wereld