Hallo! Dit zijn de belangrijkste dingen in de wereld die je vandaag moet weten.

1. De nieuwe president van Frankrijk, Emmanuel Macron, ontmoet de Russische president Vladimir Poetin. Macron, wiens verkiezingscampagne vermoedelijk lastig werd gemaakt door de Russen, heeft beloofd dat het een pittig gesprek wordt.

2. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag in een toespraak afstand genomen van Amerikanen en de Britten. “De dagen waarin we volledig konden rekenen op anderen zijn gedeeltelijk voorbij”, aldus Merkel. “Wij Europeanen moeten ons lot in onze eigen handen nemen.”

3. Tom Dumoulin heeft zondag als eerste Nederlander de Giro d’Italia gewonnen. De 26-jarige Limburger begon de laatste tijdrit met een achterstand van 53 seconden, maar wist die marge meer dan goed te maken.

4. De Ondernemingskamer van Amsterdam doet vandaag uitspraak in de zaak tussen de activistische aandeelhouder Elliott en AkzoNobel. Elliott wil met de zaak voor elkaar krijgen dat via een buitengewone aandeelhoudersvergadering de positie van president-commissaris Antony Burgmans ter discussie wordt gesteld.

5. Leden van de Amerikaanse Republikeinse partij lijken niet onder de indruk van het nieuws dat Trumps schoonzoon en topadviseur, Jared Kushner, heeft voorgesteld een communicatiekanaal met de Russen op te zetten. De nationale veiligheidsadviseur McMaster stelt dat hij zich “geen zorgen” maakt over zo’n kanaal, en dat er met wel meer landen zo’n kanaal bestaan.

6. Informateur Edith Schippers biedt vandaag haar eindrapport aan aan Kamervoorzitter Kadija Arib. Vorige week leek de formatie in een behoorlijke impasse terecht te zijn gekomen, maar Schippers zei later die week dat ze er vertrouwen in heeft dat het goedkomt.

Lees ook op Business Insider

7. Starters hebben het vaak moeilijker dan doorstromers op de Nederlandse huizenmarkt. Hoewel de groep tussen 25 en 35 jaar oud nog steeds het grootste deel van de huizenkopers is, is dat aandeel wel kleiner dan een jaar eerder.

8. Donald Trumps eerste buitenlandtrip zit erop. Het bezoek van de Amerikaanse president aan onder meer Saoedi-Arabië, Israël, Brussel en Italië leverde een hoop mooie en soms grappige beelden op.

9. De vijf hoofdprijzen van een miljoen euro in de bijzondere trekking van de Staatsloterij zijn zaterdag allemaal gewonnen door mensen die in de periode 2000-2008 als abonneespeler meededen. De trekking moest het vertrouwen herstellen wegens de jarenlange misleiding over de winkansen.

10. Snapchat-oprichter Evan Spiegel en supermodel Miranda Kerr zijn afgelopen weekend getrouwd. Het was een “intieme aangelegenheid”, met minder dan 50 genodigden.