De nieuwe voorzitter van Marine Le Pens partij Front National, Jean-François Jalkh, is alweer opgestapt, meldt Le Monde.

Jalkh kwam deze week in opspraak omdat hij in een interview in 2000 heeft gezegd dat het “technisch onmogelijk” is dat de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog het gas Zyklon B hebben gebruikt in de gaskamers, waar miljoenen mensen om het leven werden gebracht.

Front National wordt al jaren beschuldigd van antisemitisme. De vader van Marine Le Pen, Jean-Marie, is meerdere malen veroordeeld voor haatzaaierij. Hij zei bijvoorbeeld dat de gaskamers van de Tweede Wereldoorlog slechts een “detail” in de geschiedenis waren.

Marine Le Pen, die al jaren probeert af te komen van dat imago, trad eerder deze week terug als voorzitter van Front National, naar eigen zeggen om zich volledig te kunnen richten op het partijvoorzitterschap.

Ook is het op deze manier makkelijker voor haar om kiezers aan te trekken van andere partijen en samen te werken met meer gematigde partijen. Bovendien staat ze ook verder af van het vaak negatieve imago van de partij.

Dat 'trucje' van Le Pen lijkt nu dus niet bepaald in haar voordeel te werken.

Haar tegenstander, Emmanuel Macron, speelt ondertussen handig in op de rel. Vandaag brengt hij een bezoek aan de spookstad Oradour-sur-Glane, een plek waar de nazi's in 1944 een bloedbad aanrichtten.

LEES OOK: Waarom Marine Le Pen zich terugtrekt als de voorzitter van de partij die haar groot heeft gemaakt