De wereldleiders van de G7 zijn het over zo’n beetje niets eens, behalve over de Amazone. De volgens NASA ernstigste branden sinds 2010 moeten worden bestreden.

President Bolsonaro van Brazilië heeft woensdag de financiële steun van de G7-landen geaccepteerd, na die eerst te hebben geweigerd. Hij eiste excuus van de Franse president Emmanuel Macron die Bolsonaro eerder een leugenaar noemde omdat hij niet eerlijk zou zijn over de maatregelen die hij tegen ontbossing neemt.

Het Amazone-woud slinkt al decennialang.

Vooral de productie van vlees en soja wordt als boosdoener gezien van branden, aangezien de toenemende ontbossing samengaat met een toenemende behoefte aan landbouwgrond, schrijft het Duitse statistiekplatform Statista. Vuur is de manier om gronden te ontdoen van uitgedroogde bomen en vegetatie, en om land te ontginnen voor landbouw.

Het niveau van zowel de rundvlees- als sojaproductie in Brazilië is gestegen, ten koste van het regenwoud. Het land is uitgegroeid tot ’s werelds grootste rundvleesexporteur én grootste sojaproducent.

Sojaproductie in een stroomversnelling

Begin jaren 80 oogstte Brazilië ongeveer 14 miljoen ton soja. Sindsdien is de productie in een stroomversnelling geraakt door de ontwikkeling van nieuwe landbouwtechnieken en het gebruik van pesticiden. Het land zal in 2019/20 123 ton soja produceren, is de verwachting van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

De behoefte aan land voor vee en het verbouwen van soja, die jaarlijks leidt tot branden, kan gevolgen hebben voor onze planeet. Het Braziliaanse regenwoud is de habitat van drie miljoen soorten planten en dieren en het speelt een grote rol in het klimaat. De jungle is goed voor het absorberen van miljoenen tonnen CO2-uistoot per jaar.

Meer dan 792.000 vierkante kilometer aan regenwoud is verdwenen sinds 1970, stelt de website Mongabay. Als deze trend doorzet, kan het uiteindelijk onmogelijk worden om de opwarming van de aarde in toom te houden.

De grafiek van Statista hieronder laat de productie van soja zien in verschillende landen. Daarin schiet Brazilië omhoog als topproducent.

Infographic: Deforestation Made Brazil The World's Top Soy Producer | Statista

Lees meer over de Amazone: